Att de stora investeringar som nu är på gång i Norrland också lockar organiserad brottslighet är många väl medvetna om.
Exempelvis är lokala byggföretagare som SVT varit i kontakt med oroliga för osund konkurrens, men i dagsläget vill ingen av de vi pratat med ställa upp på intervju.
Stora satsningar lockar oseriösa aktörer
Samtidigt pekar bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen på att deras medlemmar redan nu ser en del problem.
– Det är stora pengar som ska investeras i norra Sverige och det lockar till sig oseriösa aktörer, säger Erik Ranängen.
Samverkan viktig för att förhindra brottslighet
Enligt Byggföretagen måste myndigheter, kommuner och branscher nu jobba tillsammans för att förebygga ekonomisk brottslighet. Något som även de kommuner där investeringar nu sker säger.
– Vi har god dialog med polis, myndigheter och andra kommuner som har gjort den här resan före oss. Så det handlar om att förbereda sig, säger Claes Nordmark (S) kommunalråd i Boden, där H2 Green Steel precis börjat bygga sin nya stålfabrik.
Men vilket ansvar har då svenska företag för att förhindra ekonomisk brottslighet? I videon svarar Erik Ranängen på den frågan.
DEN NYA INDUSTRALISERINGEN I NORR
Fram till 2040 kommer industrin att investera 1100 miljarder kronor i de två nordligaste länen i Sverige. De tre företag som investerar mest är LKAB (400 miljarder), Northvolt (hittills 60 miljarder) och H2 Green Steel (38 miljarder).
Investeringarna väntas på sikt leda till 100 000 jobb inom 200 olika yrken.
Det är ett stort problem att hitta bostäder till alla de som redan flyttat till Norrbotten och Västerbotten för att jobba. Enbart i Skellefteå planeras det för mellan 1000 och 1500 nya bostäder varje år under de närmaste åren.
Enligt Arbetsmiljöverket fanns i fjol drygt 14000 utstationerade utländska gästarbetare i Norr- och Västerbotten. Det är flest efter storstadsregionerna.