Fotbollstränaren Carola Karlsson med visselpipan i hand och en fotbollsspelare i Bergnäsets AIK i klädd grön tröja och orange väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carola Karlsson i Bergnäsets AIK om hur lagidrott hjälper människor att utvecklas utanför planen. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Carola på Bergnäset använder fotbollen som verktyg till livet

Uppdaterad
Publicerad

Tränaren Carola Karlsson lyfter killarna i Bergnäsets division 5-lag till framgångar. Något som märks både på och utanför planen.

– Vi lär oss flytta mentala gränser som du har med dig i arbetslivet, säger hon.

Carola Karlsson avbryter vår intervju, vänder sig om och blåser i visselpipan.

Träningen går före intervjun.

– Jag vill att så många som möjligt ska få vara med och ha roligt. Min träning bygger mycket på teambuilding och gemenskap, säger hon.

Hjälpt många unga flyktingar

Bakom henne tränar Bergnäsets AIK:s utvecklingslag för herrar. De spelar seriespel i division 5 och klubben har genom idrotten hjälpt många ensamkommande flyktingungdomar till språk och integration.

– Under flyktingkrisen 2015 fördubblades plötsligt antalet spelare. Vi tränade nära flyktingförläggningen och i dag finns en del av spelarna kvar i laget, säger Carola Karlsson.

Från botten till toppen

Strax innan jul tilldelades hon Region Norrbottens idrottsledarstipendium. En del av motiveringen löd att hon ”med idrotten som verktyg får människor växa, utvecklas och må bra”.

Något som även gett resultat på fotbollsplanen.

– När jag började så harvade vi på i botten. Sen har vi gnuggat på och fått till en spelidé som funkar och nu huserar vi oftast på den övre halvan.

I klippet berättar Carola hur lagidrott hjälper människor att utvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.