Det var i våras som det framkom att vården analyserat ett flertal gynekologiska cellprover felaktigt. Felet upptäcktes vid en efterkontroll av cellproverna.
Kontrollen visade att flera kvinnor hade cellförändringar som inte upptäcktes vid första undersökningen – och en av dem hade utvecklat ett tidigt stadium av livmoderhalscancer.
Efter upptäckten blev det klart att över 7.000 cellprover som var tagna mellan åren 2010 och 2015 skulle analyseras om på nytt – och i dag presenterade Norrbottens läns landsting resultatet av omgranskningen.
Fler cancerfall funna
Utredningen visade att 111 kvinnor hade tilldelats en fel diagnos. Av dessa visade det sig att ytterligare två kvinnor utvecklat livmoderhalscancer. Cancerfall som sannolikt hade kunnat undvikas om inte provanalysen varit bristfällig.
– Sannolikt så hade det här kvinnorna som har utvecklat en livmoderhalscancer kunnat behandlas för svåra cellförändringar istället för att få en cancerdiagnos. Och vi hade förstås sluppit en väldig massa oro, säger Anna Pohjanen, överläkare i obstetrik och gynekologi.
Norrbottens läns landsting, NLL, meddelar dock att båda missarna upptäcktes i ett tidigt stadium samt att kvinnorna har behandlats.
Allvarliga cellförändringar
Utredningen visade även att allvarliga cellförändringar hittats och behandlats hos 43 kvinnor.
– Svåra cellförändringar behandlar man genom att ta bort den yttersta delen av livmodertappen. Det är ett enkelt ingrepp som ofta görs med lokalbedövning på vår mottagning. Livmoderhalscancer kräver i de flesta fall att man får operera bort sin livmoder och det är ett betydligt större ingrepp, säger Pohjanen.
I 61 fall hade cellförändringarna redan hittats och åtgärdats eller så var förändringarna lindriga. Och för fyra kvinnor saknas uppgift om eventuell uppföljning eftersom landstinget inte har fått återkoppling från dessa.
– Vi förstår att det här har orsakat oro och lidande hos de drabbade och vi beklagar att de har behövt vara med om detta. Norrbottens läns landsting ser mycket allvarligt på det som inträffat, säger biträdande landstingsdirektör Jonas Thörnqvist.
Vad har hela den här saken kostat landstinget?
– Miljoner, vi har inte summerat allt ännu. Men det är mer än tre och mindre än fem miljoner kronor, säger Thörnqvist.
Totalt har 10.200 cellprover omgranskats i utredningen.
Nya åtgärder
Landstinget har nu infört en rad åtgärder för att undvika liknande felbedömningar i framtiden. Bland annat har de infört en rutin som innebär att samma diagnostiker inte granskar upprepande prover från samma patient.
– Diagnostikerna samarbetar dessutom mer och granskar en del prover tillsammans. Vi har också anställt en person som ansvarar för vidareutbildning och erfarenhetsutbyte, säger Lena Norlund, länschef för laboratoriemedicin vid NLL.
På en skala från ett till 100 – hur säker är du på att ni inte kommer att missa framöver?
– Vi är mänskliga, så jag kan inte lova att vi aldrig kommer att göra något fel. Det gör alla, säger Lena Norlund. Men genom att vi har ett kvalitetssystem som upptäcker fel så har vi minskat risken för att det blir fel framöver.
”Det bästa vi har”
Samtliga representanter vid eftermiddagens presskonferens uppmanar kvinnor att fortsätta gå och ta cellprov.
– Det är det bästa vi har för att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer, säger Anna Pohjanen.