Region Norrbotten räknar också med att höja säkerheten kring uppföljningen av cellprover när verksamheten ansluter sig till det nationella journalsystemet för cellprover och behandling av cellförändringar. Det gör det möjligt att se när det senaste provet är taget och när nästa prov ska tas – oavsett var i landet det har skett.
– Det är en stor fördel eftersom vi lever i en tid då många flyttar mellan olika platser och då även mellan olika regioner och landsting, säger Åke Berggren, mödrahälsovårdsöverläkare och processansvarig för cervixcancerpreventionen i Region Norrbotten.
Larmfunktion
En patient som besöker barnmorskan i ett helt annat ärende ska kunna erbjudas cellprov på direkten om det visar sig att kvinnan inte har lämnat något cellprov inom den rekommenderade tiden.
I det nationella journalsystemet finns en larmfunktion som säger till om en patient lämnat ett prov som visar kraftiga cellförändringar men ingen uppgift om utredning eller behandling läggs in inom föreskriven tid.
Fler cellprovskontroller
Senare under 2019 höjs åldersgränsen så att även kvinnor upp till 70 år ska få möjlighet att ta cellprov för att förebygga livmoderhalscancer.
Den som är 23-50 år kan lämna cellprov vart tredje år. Den som är mellan 51 och 64 år blir inbjuden vart femte år.
Kvinnor som låter bli att lämna cellprov har störst risk att få livmoderhalscancer men statistiken från vården visar också att något fler av de som lämnar cellprov får cancer jämfört med tidigare.