Charlotte Kalla sitter på en bänk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skam är en väldigt stark känsla” – hör Charlotte Kalla berätta om uppväxten i Tornedalen och att gå miste om modersmålet meänkieli. Nu vill hon ha upprättelse. Foto: SVT/Sanningen ska fram

Charlotte Kallas modersmål förbjöds i skolan – vill ha ursäkt från staten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2020 har en sanningskommission samlat in vittnesmål om övergrepp mot tornedalingar. Slutrapporten är klar och nu hoppas tornedalingen och längdstjärnan Charlotte Kalla att staten ska be om ursäkt, bland annat för att hennes modersmål förbjudits i skolor.

– Det skulle vara en upprättelse, säger Charlotte Kalla.

Den 15 november lämnar Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset in sin slutrapport till kulturminister Parisa Liljestrand.

Där finns bland annat vittnesmål om gravplundringar, skallmätningar och förbud mot att prata modersmålet i skolan. 

När statliga skolor infördes i Tornedalen i slutet av 1800-talet fanns kravet att svenska skulle vara undervisningsspråk – trots att majoriteten av befolkningen i området pratade finska, en variant som idag kallas meänkieli. 

Fanns förbud i praktiken 

Sanningskommissionen har inte hittat ett statligt generellt förbud mot att prata finska i skolorna, men sådana uppstod i praktiken. 1957 finns ett riksdagsbeslut om att upphäva lokala förbud och 1965 skärps också beslutet till att det är “förbjudet att förbjuda barn att tala finska i skola och på raster.” 

Charlotte Kallas farfar, Bengt, är en av dem som vittnar om att han fått ta emot slag från skolpersonal när han pratat finska. 

 – Örfilarna small så det ringde i öronen, säger Bengt Kalla. 

Kalla pratar inte modersmålet 

Trots att Charlotte Kallas föräldrar pratade finska med varandra valde de att bara prata svenska med barnen. Charlotte är nu en av många tornedalingar som inte pratar föräldrarnas modersmål.  

Hon hoppas att Sanningskommissionens rapport ska leda till en ursäkt från staten för försvenskningsprocessen mot tornedalingar. 

– Framförallt för att folk skulle få mer vetskap om vad vi har gjort mot vårt eget folk, säger Charlotte Kalla.

Se dokumentärserien Sanningen ska fram på SVT Play.

Tornedalen och minoriteterna

I nordöstra Sverige och nordvästra Finland ligger Tornedalen. I Sverige omfattas kommunerna Haparanda, Övertorneå, Pajala och östra delen av Kiruna. Tillsammans med samer, romer, sverigefinnar och judar, tillhör tornedalingarna Sveriges fem nationella minoriteter.

Syftet med svensk minoritetspolitik är att ge skydd för de nationella minoriteterna, stärka möjligheter till inflytande och stödja de historiska minoritetsspråken så att de lever vidare. Finskan i Tornedalen kallas idag meänkieli. Den fick officiell status som eget språk i Sverige 1999.

Källa: Sannings- och försoningskommissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.