Robert Winneborn, Johannisbergs institutionschef.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet bemöter Johannisbergs institutionschef kritiken verksamheten får. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Chefen om situationen på Johannisberg: ”Gör vad vi kan”

Uppdaterad
Publicerad

Genom vittnesmål och incidentrapporter målas en dyster bild av Sis i Norrbotten upp. Johannisbergs institutionschef, Robert Winneborn, vidhåller att man uppfyller sitt uppdrag men menar att det finns utmaningar.

– Vi som alla andra har mycket att göra för att komma ikapp den omvärld som ständigt förändras, säger han.

Tidigare anställda riktar kritik mot institutionen, bland annat vittnar de om en tystnadskultur och ungdomar som inte får rehabilitering.

Men Winneborn delar inte den bilden av institutionen och understryker personalens kompetens. Tystnadskulturen har han inte märkt av under sin tid som institutionschef.

– Jag ser en aktiv arbetstagarorganisation som lyfter de brister de ser och de företräder ju medarbetarna. Så jag tycker att vi har en god dialog och ett gott samarbete, säger han.

Mörk statistik

Enligt en rapport från Acta publica återfaller sju av tio tonåringar som döms till sluten ungdomsvård i brott inom några år, det visar statistik mellan åren 2015-2022.

Rapporten visar också att nästan hälften av de som dömts har varit tvångsomhändertagna enligt LVU innan brottmålsdomen.

– Jag tänker att den statistiken inte säger så mycket om SiS. Det säger väl mer om samhällsklimatet och de utmaningar vi har. Den statistiken är någonting vi alla behöver fundera på, säger Winneborn.

Hör institutionschefen bemöta kritiken från de tidigare anställda i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.