• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kurvan i Masugnsbyn där dödsolyckan inträffade. Foto: SVT

Dödsolyckan: De omkomna identifierade

Uppdaterad
Publicerad

Nu är identifieringen av de omkomna vid trfikolyckan i Masugnsbyn klar.

Identifieringen av  de personer som dog vid trafikolyckan i Masugnsbyn är är nu formellt avslutad. Identifieringen har genomförts enligt Interpols standard, den så kallade DVI-metoden.

Kropparna återförs

På polisens hemsida skriver man att alla anhöriga nu är underrättade och att det med hänsyn till dessa inte uppger några detaljer kring de identifierade.

Svår trafikolycka i Masugnsbyn – sex döda

Man skriver att kropparna kommer att återföras till anhöriga i Schweiz så snart som möjligt.

Brottsutredningen fortsätter med samma rubricering som förut, misstänkt vållande till annans död genom trafikolycka och ingen är misstänkt.

DVI-identifiering

Vid en större katastrof med flera döda aktiveras något av Rättsmedicinalverkets team för Disaster Victim Identification, så kallade DVI-team. Teamens uppgift är att tillsammans med polisens tekniska specialister identifiera de omkomna.

Om en katastrof inträffar i Sverige aktiverar polisen olika typer av specialistgrupper som består av bland annat kriminaltekniker, genetiker, rättsläkare och tandläkare vars uppgift är att ta fram underlag till identifieringen av de omkomna.

Sker katastrofen utomlands kan polisen, i samråd med regeringskansliet och Rättsmedicinalverket, välja att aktivera en så kallad ID-kommission som ansvarar för identifieringsarbetet. Arbetet leds dock alltid av det drabbade landets myndigheter och kan göras på olika sätt beroende på i vilket land olyckan inträffat.

Våra DVI-team är specialiserade inom rättsgenetik, rättsmedicin och rättsodontologi(tänder och munhåla). DNA-prov, fingeravtryck och tandidentifiering är de vanligaste metoderna som används.

Källa: Rättsmedicinalverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svår trafikolycka i Masugnsbyn – sex döda

Mer i ämnet