Vid 02-tiden under natten mot torsdagen upptäcktes den allvarliga driftstörningen som slagit mot Kalix kommuns it-system.
Vid en presskonferens klockan 16.30 på torsdagen bekräftar Kalix kommun att det handlar om en ransomware-attack. Hackarna har begärt en lösesumma från kommunen.
– Det innebär att det här kan bli långvarigt.
Kommunledningen har jobbat intensivt under hela dagen för att främst säkerställa att hemtjänsten och hemsjukvården fungerar.
– De kommer inte åt digitala journaler, medicinlistor och så vidare. Där har vi de största bekymren, säger Maria Henriksson, kommundirektör i Kalix.
De anställda inom kommunen kan inte ta emot eller skicka mejl och kommunen kan inte betala fakturor.
Bland det värsta som kan hända
Inför jul ska även en tidig utbetalning ske av löner till kommunens 1900 anställda.
– Vi har löst det med att betala ut novemberlönen istället. Det kommer innebära tusen löner som sedan måste rättas. Men ingen kommer att riskera att stå utan lön.
Hon beskriver situationen som bland det värsta som kan hända kommunen.
– Det är det här som vi fruktat allra mest, inte att tanks ska komma och invadera.
Papper och pennor
Kommunen har anlitat experthjälp.
– Vi vågar inte använda datorerna.
Maria Henriksson menar att kommunen under pandemin ändå förberett sig för den här typen av scenarier och därför har viss beredskap.
– Papper och pennor gör comeback.
Själva summan som hackarna begär är okänd men ska handla om bitcoin.
– För att veta vad de begär måste vi klicka på en länk. Visst, man kan bli nyfiken men det finns inte en chans att vi som kommun betalar lösesumman, säger Maria Henriksson.
Ransomware
• Ransomware är skadlig programvara som låser datorer och mobila enheter eller krypterar elektroniska filer och som sedan kräver att man betalar en lösensumma genom en viss onlinebetalningsmetod (inom en viss tid) för att man skall återfår kontrollen över sina data.
• Den kan laddas ner genom falska programuppdateringar eller besök på smittade webbplatser. Den kan också spridas som e-postbilagor till skräppost eller spridas/hämtas via andra skadliga program (t.ex. en trojan).
Källa: Polisen