Cyberbrotten har ökat explosionsartat de senaste åren, men trots det finns det ett mörkertal då endast fem procent väljer att anmäla brottet till polisen.
Nina Jelver och Svensk handel har tidigare kartlagt handelns utsatthet för it-relaterade brott, och i den framgår det att ett av tio handelsföretag drabbats av utpressningsvirus – så kallat ransomware.
Den här gången är det en kommun som är attackerad.
– Det är allvarligt och ta bara mejl som exempel. Det är ett lätt sätt att kommunicera information till samtliga anställda men det systemet slås ut. Alla har inte ett reservsystem, säger Nina Jelver.
Förutom kommunanställdas mail går det heller inte att komma åt digitala journaler och medicinlistor, något som det kan ligga en tanke bakom.
– Det kanske är därför kommunen är attackerad, att det ses som en lämplig måltavla. De som hackar tror att sannolikheten för betalning är högre desto känsligare material som finns, säger Nina Jelver.
Det ska kommunen tänka på
Vad ska Kalix kommun tänka på nu?
– Ta in extern hjälp som är specialiserad på den här typen av attacker. De måste också få ut budskapet till samtliga att inte röra sina datorer. Det är lätt hänt att man bara vill gå in och kolla något men det är inte läge för det nu.
Betala eller inte betala?
– Statistiken talar sitt tydliga språk. 80 procent får inte tillbaka all information som har kidnappats och fyra av fem som betalar blir attackerade igen.
Tror du att det finns risk för att fler kommuner drabbas?
– Finns det andra kommuner som har samma it-system som Kalix är det inte osannolikt, säger Nina Jelver.