Gotthard Nilsson, kyrkoherde Jokkmokk. Foto: SVT

Dyr uppvärmning av kyrkor – måste sänka temperaturen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan kartlägger nu hela sitt fastighetsbestånd för att ge församlingarna bättre hjälp med att se över ekonomin. Jokkmokk är Luleå stifts kyrkotätaste församling och där har man länge jobbat med att minska kostnaderna för sina byggnader.

Det är svalt i Jokkmokks nya kyrka. Termometern visar drygt tolv grader. Ungefär så kallt är det i alla kyrkor i Jokkmokk när de inte används. Med hjälp av fjärrstyrning höjs sedan temperaturen till 19 grader vid gudstjänster eller annan aktivitet.

– Det handlar ju om energikostnaderna. När man har nio kyrkor att hålla uppvärmda på vintern, då måste man ha ett sätt för att sänka temperaturen. Annars har man inte råd att ha kyrkorna, säger Gotthard Nilsson som är kyrkoherde i Jokkmokk.

Upprättar ett nationellt register

Jokkmokk är inte ensamt om att brottas med fastighetskostnader. Svenska kyrkan har omkring 3 400 fastigheter, och i ett försök att hjälpa församlingarna att styra pengarna från byggnader till verksamhet ska de nu ta fram ett heltäckande fastighetsregister.

Ledlampor och bergvärme

I Jokkmokk har de bytt till jordvärme i kyrkan i Vuollerim, vilket halverade uppvärmningskostnaderna. De byter löpande till ledlampor i all armatur och letar ständigt efter nya sätt för att minska kostnaderna – men att sälja någon kyrka är inte aktuellt.

– De flesta kyrkor ligger intill en kyrkogård, säger Gotthard Nilsson som menar att det skulle bli svårsålt.

Dessutom är det inget de överväger i nuläget.

– Det är vår uppgift att hålla gudstjänst och ha kyrkor. Jag tror inte vi skulle ha så många medlemmar som vi har om vi börjar sälja kyrkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.