Turistföretagaren Dirk Hagenbuch samt två skidåkare i Solbergskogen i Gällivare kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Dirk Hagenbuch berätta om den långa kampen att få den 837 hektar stora skogen i Solberg, Gällivare kommun, till ett naturreservat. Foto: Joakim Nordlund

Efter 25 års kamp – nu får Dirk i Nattavaara jubla när skogen blir naturreservat

Publicerad

Att Solberg i Nattavaara nu blir ett nytt naturreservat betyder mycket för Dirk Hagenbuch som bor och verkar på platsen tillsammans med sin familj.

– Det är jätteglada nyheter, säger han.

Det handlar om drygt 30 000 hektar skog som nu kommer att skyddas från avverkning i ett sammanhängande område av gammelskog och våtmarker.

Väntat länge

Redan för 25 år sedan började planerna på ett kalhygge i området, så det är med lättnad turistföretagaren Dirk Hagenbuch tagit emot beskedet att skogen får stå orörd.

– Det har varit en lång väntan. Diskussionen om att stoppa avverkningen har pågått ända fram till nu när man har kommit fram till att det finns så höga naturvärden här att området behöver skyddas, vilket vi sagt från början, säger han.

”Vi ska fira”

Dirk Hagenbuch har fått ta emot många gratulationer efter beskedet.

– Vi kommer att fira det här lite längre fram. Men just nu har vi ganska fullt upp med att ta hand om våra gäster, säger han. Det här blir också ett område som blir tillgängligt för alla eftersom vägen från Vuoddas och upp mot Nattavaara, via Härkmyran, går genom det nya reservatet.

I klippet hör du Dirk Hagenbuch berätta om den långa kampen för ett naturreservat.

Naturreservatet i Solberg

Det nybildade naturreservatet i Solberg binds nu ihop med Granlandet och Päivävuoma som är två stora områden som sedan tidigare har skyddats. Tillsammans blir det här nu ett sammanhängande område med gammelskog och våtmarker som omfattar mer än 30 000 hektar.

Källa: Länsstyrelsen Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.