Foto: Foto: Jonas Persson och SVT

Efter olyckan – dubbel bemanning

Publicerad

Bohedenledens färja utanför Överkalix kör efter stormen utan styrhytt och med dubbel bemanning. Olyckan kunde ha slutat betydligt värre.

Vid färjelägret utanför Överkalix står styrhytten och väntar på att fästas på färjan igen. Detta efter att den blåst omkull i början på juni.

Drygt en månad efter olyckan har färjekaptenen Johan Lindqvist en betydligt lugnare dag på jobbet. Det var han som tröstlöst försökte rädda styrhytten från att ramla ner den där stormiga dagen den åttonde juni.

Storm i Norrbotten

Kämpade in i det sista

– Jag hade ett sista halmstrå att vi skulle ta hit en traktor som skulle hålla emot hytten och jag så ett fäste som jag skulle springa upp och knyta i. Så jag knöt fast ett snöre som jag hade tänkt förankra i en sten längre bort i väntan på traktorn. Men då föll det och då var det ju kört. Då kunde jag ju inte göra något åt det, berättar Johan Lindqvist.

Blev du rädd när den föll?

– Jag blev besviken över att jag inte lyckades hejda det hela, men man får ju vara glad att det inte gick sämre. Det hade kunnat hända när man var där ute eller ännu värre om det hade varit bilar under.

Hade du kunnat föreställa dig att den skulle kunna lossna?

– Vi hade tittat på den eftersom att den började bli lite lösare i våras. Det brukar ju vara på hösten som stormarna kommer, men nu kom det ju en redan i juni.

Konstruktionsfel

Färjan som går mellan byggdes 1979 och styrhytten byggdes om för fjorton år sedan. Trafikverkets utredning av olyckan visar att det berodde på ett konstruktionsfel.

– Jag tänkte väl egentligen att det här är inte sant. Jag har aldrig varit med om något liknande eller hört talas om något liknande heller. Men det som vi har kommit fram till är att vi ser det som ett konstruktionsfel från början. Det har inte hållit för de krafterna som har påverkat hytten, säger Ander Werner som är rederichef vid Trafikverket.

Dubbel bemanning

Det är samma färja som kör nu som då, men styrhytten står alltså fortfarande på marken vilket innebär att det måste vara två personer som kör istället för som i vanliga fall en. Samma hytt ska fästas igen, men det kommer att dröja minst en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storm i Norrbotten

Mer i ämnet