Efter SVT:s avslöjande – kommunen medger att Mikaels journal ändrades i efterhand

Uppdaterad
Publicerad

När Mikael, 44, hittades död avskrevs händelsen omedelbart. Nu visar en ny utredning att en enhetschef på Gällivare kommun ändrat i journalen i efterhand – sannolikt för att ”skydda verksamhetens anseende”. Kommunen kan inte heller svara på när de besökte Mikael senast.

Den 17 juni i år hittas 44-årige Mikael död i sin lägenhet. Trots boendestöd måndag till torsdag varje eftermiddag kunde han ligga död i dagar utan att upptäckas. Vänner och anhöriga till Mikael har sedan dess försökt få svar på vad som hände och när kommunen senast besökt honom.  

SVT har i en rad artiklar berättat om fallet Mikael och nu är kommunens egen utredning klar – en utredning som alltså görs ett halvår efter Mikaels död och först efter att SVT kunnat visa på flera felaktigheter kring kommunens agerande. 

Fallet Mikael i Gällivare

Första utredningen – en “efterkonstruktion” 

Utredningen visar att den enhetschef som utredde händelsen och som konstaterade att det inte förelåg missförhållanden i själva verket skapade ärendet tre månader efter att Mikael hittades död och att äktheten i den första utredningen är omöjlig att styrka: 

“Det handlar om en efterkonstruktion för att skydda verksamhetens anseende”, står det i utredningen.

Ingen vet när de besökte Mikael senast

Utredaren konstaterar även att kommunen inte vet när de var hem till Mikael senast – trots att han var beviljad stöd fyra dagar i veckan. 

Troligtvis var de hemma hos Mikael en vecka innan han hittades död – men inte heller det finns antecknat på grund av ”undermålig dokumentation”.

I utredningen hävdar kommunen också att de inte tagit sig in hos Mikael då han inte svarat och eftersom de inte hade någon nyckel, något som anhöriga säger att kommunen ska ha haft tillgång till. 

Sammantaget slår utredaren fast att händelsen är att räkna som allvarligt missförhållande enligt lex Sarah och borde ha rapporterats som en sådan direkt.

Gällivare kommun anmäler nu sig själva till Inspektionen för vård och omsorg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Mikael i Gällivare

Mer i ämnet