Mikael hittades död i sitt hem i Gällivare och SVT:s granskning har visar att socialtjänsten inte hållit sig till sanningen kring vad som hänt. Foto: Privat

Gällivare kommuns utredning om ”Mikael-fallet” fanns inte – skapades när SVT ställer frågor

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare kommun har tidigare berättat att de utredde ”Fallet Mikael” samma dag som han hittades död – till och med innan polisen fann honom. Nu kan SVT avslöja att ärendet inte dokumenterades – förrän vi började ställa frågor.

– Utredningen sattes in i systemet i efterhand. Berörd medarbetare har blivit uppsagd, säger socialchefen Annette Viksten Åhl.

44-åriga Mikael hittades död på golvet i sitt hem den 17 juni i år. Sedan dess har vänner och anhöriga försökt få svar om vad som hänt, och hur det är möjligt att kommunens team, som skulle vara hos honom fyra dagar i veckan, inte hittat Mikael tidigare.

Första utredningen: Inte gjort något fel

När SVT Norrbotten första gången pratar med socialchefen vid Gällivare kommun, Annette Viksten Åhl, hävdar hon att det har gjorts en utredning av ärendet. Den slog fast följande: ”missförhållande föreligger inte i ärendet”, och att de inte behöver anmäla sig själva till Inspektionen för vård och omsorg.

Fallet Mikael i Gällivare

Klar innan polisen fann honom

Vid en närmare koll på den utredningen visar det sig att den daterades 17 juni, 15:36. 1 timme och 38 minuter innan polisen var framme vid Mikaels lägenhet där han senare hittades död.

Eftersom detta väcker frågor dubbelkollar vi uppgifterna med kommunen och får följande svar:

”Handlingen du fått ut är daterad till 2021-06-17 dvs då är den skriven.

SVT: Betyder det att er utredning blev klar samma dag som han hittades död?

Det stämmer att bedömning gjordes samma dag.”

Ny vändning: Gjordes tre månader senare 

Frågan om när första utredningen, eller bedömningen, gjordes kvarstår. Vi begär då ut metadata som skulle visa när filen för utredningen skapades. 

De nya svaren visar att den första utredningen skapades 27 september 15:36 – inte 17 juni som kommunen tidigare har svarat. 

Utredningen skapades 28 minuter efter att vi begärt ut den och timmar efter första intervjun med socialchefen Annette Viksten Åhl sagt att de utrett ärendet och att de fullföljt sitt uppdrag. 

Dokumenterades i efterhand – fick sparken 

SVT har under veckan upprepade gånger försökt komma i kontakt med socialchef Annette Viksten Åhl som meddelar att hon är ledig men i ett mail till SVT skriver hon att det framkommit uppgifter som visar att “en enskild medarbetare dokumenterat i efterhand i systemet. Detta ledde till att jag som förvaltningschef i samråd med personalavdelningen tog beslut om att säga upp den berörda medarbetaren från sin tjänst”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Mikael i Gällivare

Mer i ämnet