Fackets ordförande Frida Strandberg-Landin säger att det finns befogenheter att begränsa användningen av elektronik. Foto: SVT/privat

Facket efter insatsen i Kalix: ”Inte svårt att beställa in droger eller fritagningsförsök”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags inträffade ett fritagningsförsök vid en ungdomsanstalt i Kalix. Seko Sis fackliga ordförande Frida Strandberg-Landin är bekymrad över händelsen och vill se åtgärder.

Under fredagseftermiddagen misstänkte polisen ett fritagningsförsök från ungdomsanstalten Johannisberg i Kalix. Ett stort polispådrag inleddes när personer med vapenliknande föremål sågs utanför anstalten. Detta är den andra gången som ett fritagningsförsök gjorts efter en händelse i ifjol, enligt Norr Media.

De misstänkta fritagningsförsöken kan ha en gemensam nämnare i form av elektronisk utrustning som mobiler och datorer. Det är Statens instutionsstyrelse (SIS) som driver ungdomsanstalterna och deras fackliga ordförande är Frida Strandberg-Landin.

Sluten ungdomsvård i Norrbotten

– Alla våra ungdomar har tillgång till mobiltelefoner och datorer och liknande. Men de ska ha det i den mån som är bra för dem. Ofta ser vi att detta blir men för vården. Då har vi befogenheter att kunna begränsa, säger hon.

Ingen koll på kontakter

Frida Strandberg-Landin tar upp att ungdomarna på anstalten har mycket kontakter utåt utan att de som jobbar har någon insyn.

– Man har inte alls koll på vilka kontaktvägar de har eller kontaktnät på utsidan. Då är det inte heller svårt att beställa in droger eller fritagningsförsök.

Tomas Fjellvind som är institutionschef vid Johannisberg säger att det finns restriktioner kring hur de får agera.

– Vi kan fatta beslut att begränsa vissa saker som exempelvis mobiltelefoner och liknande. Men det måste finnas en grundad misstanke om att den elektroniska utrustningen används till något olagligt. Vi håller oss till de lagförordningar som finns och fattar beslut på bra grunder, säger han.

Hör fackordförande Frida Strandberg-Landin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sluten ungdomsvård i Norrbotten

Mer i ämnet