• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Flera av de som dött i covid-19 hittills i år har dött utan någon vid sin sida, visar siffror från Svenska palliativregistret. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Så många av covidpatienterna dog ensamma

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av de som avlidit i covid-19 i år dog ensamma utan någon vid sin sida – trots att rekommendationen är att ingen ska behöva dö ensam.

– Även om det inte alltid fungerat så tror jag att man gjort väldigt mycket för att det ändå ska kunna fungera, säger Thomas Lindén på Socialstyrelsen.

Ett vanligt år dör cirka 15 procent av de som dör utan varken anhörig eller personal närvarande. Av de som avlidit av covid-19 hittills i år tvingades 33,4 procent dö utan någon person närvarande i dödsögonblicket, enligt siffror hämtade ur Svenska pallativregistret. Siffrorna gäller endast de som rapporteras till det frivilliga registret och som avlidit förväntat med covid-19, alltså de fall där patienterna varit så sjuka att vårdpersonalen trott att de kommer dö.

Det är 1 149 personer som inte fått det som vi anser vara viktigt i dödsögonblicket.

Behov av kärlek och förlåtelse

SVT Nyheter har i samarbete med Uppdrag granskning tagit del av rapporter som handlar om symptom vid dödsfall samt ensamhet vid dödsögonblicket.

Forskarna skriver bland annat såhär:

”En döende människa har behov av att älska och bli älskad, att förlåta och bli förlåten, och att upprätthålla tillitsfulla och intima relationer. Därför är det vanligt att ha en önskan om att inte behöva dö ensam, även om vissa kan ha en önskan om det.”

Viktigt att ha någon vid sin sida

Och Socialstyrelsen håller med om att det är en kvalitetsfaktor att inte behöva dö ensam och det har inte lyckats så bra under pandemin.

– Jag tror att personalen har gjort sitt yttersta, Man vet att det är viktigt för en person att få ha sina nära omkring sig. Så även om det inte alltid fungerat så tror jag att man gjort väldigt mycket för att det ändå ska kunna fungera, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Han tror att vi är bättre rustade nu när andra vågen kommer.

– Jag tror att situationen är betydligt bättre nu. Personalen är bättre övade på hygienrutiner, vi har bättre lager med skyddsutrustning och man vet hur man ska använda den.

Se videon ovan och hör Socialstyrelsens förklaring till varför ingen ska behöva dö ensam.

Fakta

Varje år dör ca 90 000 personer i Sverige.

Mellan 70 000 och 75 000 av dem bedöms vara i behov av palliativ vård.

På grund av att det är frivilligt att rapportera till Svenska Palliativregistret så finns inte alla dödsfall med.

31 839 dödsfall har i år rapporterats in till Svenska palliativegistret.

Den 1 mars till 10 november 2020 var siffrorna så här:

Svenska palliativregistret har 3 438 personer registrerade som har avlidit i en väntad död med covid-19.

Av dem var det 1 149 personer som avled utan att det var någon annan människa närvarande i rummet i dödsögonblicket.

Det blir 33,4 procent i riket.

Jämfört med samma period förra året så dog drygt 15 procent av de inrapporterade i ensamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.