• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Det går att ordna så att ingen behöver dö ensam. Det handlar om chefskap och bemanning.” I videon berättar undersköterskan Ann Björling hur de har löst det på Valhallavägens äldreboende. Hon ger också råd till oroliga anhöriga Foto: Tina Enström, SVT

37 personer med covid-19 dog ensamma i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Fler personer har dött utan någon vid sin sida i år jämfört med förra året, enligt siffror från Svenska palliativregistret. I Östergötland handlar det om 37 personer med covid-19 som dog ensamma.

– Ingen ska behöva dö ensam. Det går att ordna. Det handlar om chefskap och bemanning, säger undersköterskan Ann Björling.

Alla människor har rätt att ha någon vid sin sida i slutet av livet. För att kunna följa upp om det verkligen blir så rapporterar vårdpersonal in alla dödsfall till Svenska pallilativregistret.

Var fjärde person

Trots att det finns ett bortfall visar siffror, som SVT Nyheter och Uppdrag granskning har tagit fram, ur registret att det har skett en ökning i år när det gäller de som dör utan någon vid sin sida.

Hur är det att sitta vak när en människa tar sitt sista andetag? Och hur lyckades Valhallavägens äldreboende ordna så att alla fick någon vid sin sida, även under pandemin? Hör undersköterskan Ann Björling berätta i videon. Foto: Tina Enström, SVT

I Östergötland har var fjärde person, som dog en förväntad död i sviterna av covid-19 och där man hade kunnat planera för ett vak, dött ensam.

– Det är oerhört sorgligt, för det går att ordna. Det kan tyvärr bero på chefskap, hur man har organiserat det hela med personal. Det måste finnas tillräckligt med personal för att man ska kunna finnas vid deras sida, säger Ann Björling, undersköterska på äldreboendet på Valhallavägen i Norrköping.

– Här har vi kunnat ordna så att det har funnits någon vid deras sida. Anhöriga har haft telefonkontakt med enhetschef och personal och de har kunnat få komma snabbt och vara med i livets slutskede med skyddsutrustning på sig, säger hon.

Hör henne berätta hur det går till vid ett vak, om hennes positiva erfarenheter – och råd till anhöriga som är oroliga.

Långt ifrån alla som dör registreras i Svenska palliativregistret. Läs mer i faktarutan här nedanför.

Svenska palliativregistret

141 personer som dog en ”väntad död” i sviterna av covid-19 i Östergötland från mars till och med 5 november i år har rapporterats in till Svenska palliativregistret. Det finns ett bortfall, det vill säga alla dödsfall har inte rapporterats in.

Av dessa 141 har 37 personer dött ensamma. Det är 26 procent, alltså ungefär var fjärde person.

På riksnivå ligger andelen ännu högre, på 33,4 procent, det vill säga så mycket som var tredje person som dog i covid-19 hade ingen vid sin sida på slutet.

Så här ser det ut när det gäller samtliga dödsfall, det vill säga alla dödsorsaker och även oväntade dödsfall:

1 545 inrapporterade dödsfall från Östergötland mars-5 november i år. Av dem var det 266, det vill säga drygt 17 procent, som dog ensamma.

1 826 dödsfall inrapporterade dödsfall från Östergötland under hela 2019. Av dem var det 246 personer som inte hade någon vid sin sida, det vill säga 13,5 procent.

Stort bortfall i registret:

Det svenska palliativregistret bestod den 5 november av 3 438 rapporter om personer som har dött en väntad död i sviterna av covid-19 i Sverige. I hela landet har drygt 6 000 personer avlidit i covid-19. Det är alltså ett väldigt stort bortfall.

Orsaken är att det är frivilligt att rapportera in till registret. Flera stora sjukhus, exempelvis Universitetssjukhuset i Linköping, har inte rapporterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.