• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lili Sedghi önskar att hon fått sitta vid sin fars sida tills han dog. Foto: Johan Palmgren/SVT

Lilis pappa dog ensam i covid-19: ”Jag har så dåligt samvete”

Uppdaterad
Publicerad

När Lili Sedghis pappa Reza blev sjuk i covid-19 i våras ville Lili sitta vid sin pappas sida i hans sista stund i livet. Frågan om hon kunde få komma till äldreboendet hade skickats uppåt – men Lili hann aldrig dit. Reza dog ensam, utan någon vid sin sida.

Reza Sedghi bodde på äldreboendet Persikan. Det hade han gjort i nära tio år när han strax före påsk blev dålig. Men Lili och hennes mamma Heshmat Azarbajdjani fick inte komma på besök på grund av besöksförbudet.

Testet visade covid-19

Uppdrag gransknings reporter Anna-Klara Bankel har besökt de anhöriga till Reza, som berättar hur de på eftermiddagen den 16 april blev uppringda av läkaren som berättade att Reza hade covid-19. Socialstyrelsen har tillåtit undantag från besöksförbudet för att ta ett sista farväl, men frågan behövde gå via verksamhetschefen.

Lili och hennes mamma bad om att få komma och frågan skickades vidare uppåt, men sedan gick det snabbt. Redan nästa morgon dog Reza, ensam i sin etta på äldreboendet.

Många covidsjuka på äldreboendet

Persikans äldreboende i Kista i Stockholm drabbades hårt av corona. Fram till slutet av maj dog 13 av 54 hyresgäster av covid-19. Elisabet Keussen, vd för Kavat vård, vill inte kommentera Rezas död specifikt, men berättar att man generellt har en princip att följa: Att ingen ska behöva dö ensam om man inte uttryckligen bett om det.

– När vi förstår att en person befinner sig i livets slut sätter vi in vak, det vill säga en person som sitter vid den döendes sida, men dessförinnan sätter vi in tät tillsyn. Först en gång i timmen, sedan en gång i halvtimmen tills dess att vi sitter där, säger hon.

Erfaren personal

Hon betonar att personalen har lång erfarenhet och är vana vid att se tecken på att livet är på väg att ta slut.

– Men det händer ändå någon gång ibland att personer drar sitt sista andetag mellan dessa täta tillsynsbesök, säger Elisabet Keussen.

– Jag känner med Lili och jag känner med alla de närstående som inte har fått det avsked som man hade önskat, jag beklagar verkligen det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.