Doktoranden Erik Fagerström står på universitetsområdet i Luleå med sin stickade tröja en gråmulen höstdag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du doktoranden Erik Fagerström berätta mer om varför det är viktigt att nå ut med sin forskning – och vad den kan göra för praktisk nytta. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Erik vid LTU:s annorlunda grepp för att förklara sin forskning – stickade en tröja

Uppdaterad
Publicerad

För att lättare kunna förklara och nå ut med sin forskning tog doktoranden Erik Fagerström till ett annorlunda grepp – han stickade en tröja.

Erik Fagerström forskar om frysande vattendroppar vid Luleå tekniska universitet. Vanligtvis när han ska förklara vad han håller på med för familj och vänner brukar de kunna tappa koncentrationen ganska snabbt.

– Som forskare är man väldigt insnöad i sina egna grejer.

Då Erik på fritiden brukar koppla av genom att sätta sig och sticka kom han på hur han skulle kunna förena nytta med nöje.

Vill att forskningen når fler

På en tröja har han helt enkelt stickat sina experiment som mönster.

Erik Fagerström tycker det är viktigt att han och de andra i universitetsvärlden når ut till fler med alla forskningsframsteg som görs.

– Att nå ut till allmänheten är något alla behöver bli bättre på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.