• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vindkraft i vintermiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Försöker påverka politiker” – hör projektledaren Linus Fallai om den utdragna processen. Foto: SVT

Ett år senare – väntar på svar om vindkraften i Övertorneå

Publicerad

Över 70 procent av alla vindkraftverk stoppas av det kommunala vetot. Ett år har gått sedan regeringen fick utredningen för att ändra det – men lagändringar dröjer och kan stoppa etableringen i Övertorneå.

Under åren 2020-2023 har 72 procent av vindkraftverken i Sverige stoppats av det kommunala vetot, det enligt branschorganisationen Svensk vindenergi.

För ganska exakt ett år sedan presenterades en utredning till regeringen med mål att få till mer vindkraft och utredaren menade att det krävs ekonomisk kompensation till kommunerna.

En fråga har varit om fastighetsskatten ska gå till kommuner istället för staten. Det är just en sådan lösning som politiker i Övertorneå kräver för att inte stoppa Njordr-projektet med 95 vindkraftverk.

Ministern: ”En intäkt går förlorad”

Men miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) var negativ till den lösningen.

– Det är en intäkt som går förlorad från staten, sa ministern då.

SVT Norrbotten har försökt nå Pourmokhtari som svarar att de fortsatt arbetar med remissvaren.

Projektledaren bakom satsningen i Övertorneå hoppas att regeringen snarast kommer med besked då frågan redan varit på remiss i ett år.

Se projektledarens svar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.