• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Närboende blir hårt drabbade” – hör kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) om Övertorneås tre krav. Foto: Filip Hannu/SVT

Övertorneå kräver lagändring för att inte stoppa vindkraften

Publicerad

Övertorneå kommun har tre skarpa krav för att inte använda sitt veto mot en vindkraftssatsning i kommunen. Utöver att inte störa närboende kräver de en ersättning som skulle kräva en lagändring.

Det planeras just nu för 95 vindkraftverk utanför Övertorneå på tre olika platser. Bolaget Njordr siktar på att starta byggnationerna 2028 men flera boenden som SVT Norrbotten pratat med är skeptiska till etableringen.

Dessutom har kommunstyrelsen i Övertorneå enligt kommunalrådet, Tomas Mörtberg (C), kommit överens om tre krav – om inte de uppfylls kommer kommunen att använda vetorätten.

Lagändring krävs

Ett av kraven är att vindkraftssnurrorna inte får vara närmare än två kilometer från närmsta boende.

Det stora kravet handlar däremot om ekonomisk ersättning till kommunen vilket skulle kräva en lagändring.

Hur kommunen vill få pengar för satsningen får du veta i klippet ovan.

Vad är kommunalt veto

Tillstånd för anläggning av vindkraft i en kommun ska, enligt miljöbalken, ges efter att den aktuella kommunen har tillstyrkt det. Denna bestämmelse kallas till vardags för kommunalt veto.

Kommuner kan när som helst i processen använda detta. De har alltså möjlighet att stoppa betydande ingrepp i landskap och närmiljö.

Mellan 2020-2023 stoppades över 70 procent av planerade vindkraftsetableringar av ”kommunalt veto”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.