Vid besöket fick Frans Timmermans en rundvandring där personal från SSAB och Hybrit förklarade hur produktionen av järnsvampen fungerar och i vilka led som de olika huvudägarna har sitt ansvar – från gruva och ända fram till stålproduktionen.
– Det är en kvalitetsstämpel att vi är ett föregångsland som industriland. SSAB, LKAB och Vattenfall håller på att utveckla en produkt som är världsunik, säger Martin Lindqvist, vd för SSAB.
SSAB fortsätter satsa på Luleå
Bolaget har satt som mål att det ska finnas en fossilfri produktion i Luleå som är i drift till 2030 och bolaget räknar med att behöva investera mellan 20 och 30 miljarder för att projektet ska kunna bli verklighet.
– EU har ett stort intresse av det vi håller på med häruppe i norr. Produktionen av fossilfri järnsvamp är viktig för oss, för Sverige och det är även viktigt för EU, säger Jan Moström, vd på LKAB.
Det de båda bolagen prioriterat är att få igång värdekedjan mellan LKAB och SSAB för att producera järnsvamp. Enligt Jan Moström levererar LKAB drygt 20 procent av sin totala produktionsflöde till SSAB vilket ökar incitamentet att få igång en fungerande kedja.
Stort pussel med många bitar
Satsningar genomförs mellan de båda bolagen tillsammans med Vattenfall, och inom ramen för Hybrit-projektet. Målet är att ha en påbörjad produktion med fossilfritt stål till 2030.
Ett mål som är utmanande och många bitar behöver falla på plats – dels handlar det om att söka nya miljötillstånd och det behöver även finnas tillgång till grön el.
Se mer i videon.