EU investerar över 1,1 miljarder euro (drygt 11 miljarder kronor) i sju storskaliga industriprojekt, som ska minska klimatutsläppen i regionen. Två av projekten är svenska – Stockholm Exergi:s projekt för att fånga in och lagra koldioxid, samt Vattenfall, SSAB och LKAB:s samarbete Hybrit, för att producera fossilfritt stål.
Stötta teknologi för utsläppsminskning
Investeringen kommer ur EU:s innovationsfond och syftet är att ge stöd till ny teknologi som kan minska koldioxidutsläppen i annars utsläppstunga industrier, som till exempel kemikalie-, stål-, cement- eller energi- och värmeindustrier.
– Dagens beslut ger ett konkret stöd till miljöteknikprojekt över hela Europa. Det gör det möjligt för dem att skala upp viktiga teknologier som både stödjer och påskyndar övergången till klimatneutralitet, säger EU:s vice president Frans Timmerman i ett pressmeddelande.
En väg mot Parisavtalet
I Parisavtalets målsättning att hålla den globala uppvärmningen till 1,5 grader måste världen minska sina utsläpp av växthusgaser markant, men även satsa på ny teknik inom bland annat förnybar energi samt infångning, lagring och användning av koldioxid.
– Innovationer är avgörande för de lösningar vi behöver ta fram under det här årtiondet för att nå 1,5-gradersmålet. Nya innovationer tillsammans med skarpa utsläppsminskningar banar vägen mot Parisavtalet, säger Frans Timmerman.
Övriga projekt finns i Belgien, Italien, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge och Spanien. Hur stor andel som respektive projekt får avgörs under nästa år.
Här är de svenska projekten som får EU-stöd
Stockholm Exergi får stöd för en fullskalig anläggning för infångning av biogen koldioxid. Anläggningen ligger i Stockholm och ska vara startklart 2025.
Det andra svenska projektet, Hybrit, är den gemensamma satsning som Vattenfall, SSAB och LKAB gör för att producera helt fossilfritt stål. Tekniken har potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med minst tio procent, enligt dem själva. Målsättningen är att i framtiden minska utsläppen från järn- och stålproduktion i hela världen.