Musikern Yusuf Suleiman sitter på en bänk i en park och spelar gitarr. Det är en grå och disig dag med löv spridda över marken. Bänken är i trä och omgiven av träd och grönska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tystnar inte” – hör uiguriska sångaren Yusuf Suleiman som är fristadsartist Piteå. Foto: Maribel De Paz/SVT

Få städer har fristadsartister – i Piteå får Yusuf skapa fritt

Publicerad

Piteå är en av få kommuner som tar emot fristadsartister. En som fått chansen att nu verka fritt är den uiguriska sångaren Yusuf Suleiman.

– Förut ringde flera okända personer och hotade mig, berättar han.

Den uiguriska minoriteten utsätts för ständigt förtryck i Kina, förklarar Kristina Englund, fristadskoordinator i Piteå kommun:

– Man har försökt att utplåna deras kultur. Yusuf sjunger traditionell uigurisk folkmusik och det är något som han inte kunnat utöva fritt. Nu studerar han musik på Framnäs folkhögskola och lär sig svenska på SFI.

Fristäder i Sverige

Innan Piteå hade Yusuf Suleiman flytt från Kina till Turkiet 2016, men där kom han att uppleva ständiga hot.

– Min röst och min musik är mina vapen för att kämpa mot förtrycket, säger Yusuf Suleiman.

Nu är han fristadsartist i Piteå fram till och med juni 2025.

Projektet ICORN i Sverige

Av Sveriges 290 kommuner är Piteå en av 24 fristäder i Sverige. De tillhör det internationella programmet International Cities of Refuge Network – ICORN.

Fristadskoordinatorn Kristina Englund förklarar hur projektet fungerar:

– Vi tar emot en konstnär som är förföljd i sitt hemland. Det kan vara författare, musiker, grafiker och journalister. Vi ställer inga krav på större motprestationer. Tanken är att de ska kunna skapa i lugn och ro utan att vara rädda för repressalier.

Enligt ICORN riskerade Yusuf Suleiman att illegalt deporteras från Turkiet tillbaka till Kina. Tidigare artister som fått fristad i Piteå är sångaren Cris Gera från Zimbabwe och den iranska rapparen Justina.

Förtrycket mot den uiguriska folkgruppen i Xinjiangregionen i nordvästra Kina har pågått länge. Bland annat har uigurier satts i så kallade ”omskolningsläger”

Tre personer står på en gata där en man spelar gitarr. En av dem pekar mot gitarristen, medan en annan person cyklar i bakgrunden. Gatan är omgiven av färgglada byggnader, vilket skapar en livlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yusuf Suleiman bjuder på en ”happy song” i Piteå. Foto: Maribel De Paz/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fristäder i Sverige

Mer i ämnet