Anna Wallbrandt, SVT:s reporter, sitter på en stol på en vårdcentral och får HPV-vaccinet. En sjuksköterska ger henne sprutan i armen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu är det min tur” – häng med när Anna Wallbrandt, SVT:s reporter, tar vaccinet mot livmoderhalscancer. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Få unga norrbottningar tar HPV-vaccinet – trots att det är gratis

Publicerad

Livmoderhalscancer skulle kunna utrotas i Sverige om fler vaccinerade sig. I Norrbotten har bara 41 procent av kvinnorna födda mellan 1994 och 1999 tagit vaccinet – trots att det är gratis i år.

Kvinnor mellan 25 och 30 år bedöms löpa särskilt hög risk att smittas av viruset, som sprids genom sexuella kontakter.

Under 2024 har kvinnor i målgruppen gratis kunnat ta vaccin mot viruset, som vanligtvis kostar 6 000 kronor.

Trots detta har bara 41 procent av dem gjort det i Norrbotten, vilket är lägre än i många andra regioner, och under de senaste månaderna har vaccinationstakten avstannat helt.

Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Norrbotten, står framför kameran i en korridor  med ljusa väggar och konstverk. I bakgrunden syns röda fåtöljer och små bord. Personen bär en mönstrad skjorta och en mörk scarf.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har ett ansvar” – i klippet hör du sjukvårdsdirektören i Norrbotten kommentera att få unga tar vaccin mot livmoderhalscancer. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.