• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Fakta: Gruvstadsparkerna

Uppdaterad
Publicerad

Gruvstadsparken är ett begrepp som myntades av LKAB och Kiruna kommun för att beskriva den buffertzon som ska finnas mellan industriområde och samhälle när gruvan breder ut sig.

Överenskommelsen innebär att Kiruna kommun och LKAB skriver ett avtal om ekonomisk ersättning och andra förpliktelser. I gengäld ska Kiruna kommun omvandla stadsplanerad mark till gruvindustriomdråde genom att ändra detaljplanen.

Nu är ett tredje gruvstadsparksavtal klart. Så här har de tidigare GP-avtalet sett ut.

GP1-avtalet undertecknades i februari 2011 och innefattade huvudsakligen LKAB:s egna fastigheter. I avtalet fick Kiruna kommun 85 miljoner för mark och kommunal teknik medan LKAB förband sig att flytta ett antal kulturbyggnader, bland andra Kiruna kyrka (som finns utanför det geografiska avtalsområdet)

Avtalet handlade i övrigt på vilket sätt LKAB ska ersätta Stadshuset med en ny byggnad i nya centrum.

GP2-avtalet undertecknades i maj 2014 och innefattar större delen av nuvarande centrum. Kiruna kommun fick 3,7 miljarder kronor för mark, infrastruktur och kommunala lokaler, samt 350 miljoner kronor för att komma igång med bygget av ett nytt centrumtorg. Bland de kommunala byggnaderna ingick bland annat brandstation, Hjalmar Lundbohmsskolan, Bolagsskolan, simhall och Folkets hus. Hur det privata fastighetsägarna ska kompenseras reglerades i andra avtal.

Gruvstadsparken är ett samarbetsprojekt mellan Kiruna kommun och LKAB och i februari 2011 slöts avtal mellan Kiruna kommun och LKAB som reglerar kostnader och genomförande för omvandling av området från nuvarande verksamhet till parkområde och slutligen industriområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.