Karta över gruvstadsparkområdet Foto: LKAB

Nytt avtal: LKAB betalar ut två miljarder till Kiruna kommun

Uppdaterad
Publicerad

LKAB och Kiruna kommun är överens om ett nytt gruvstadsparksavtal. Det innebär att gruvbolaget ska betala ut två miljarder kronor till kommunen.

Gruvstadsparken är en buffertzon mellan gruvans industriområde och samhället. LKAB och Kiruna kommun har nu slutit ett tredje gruvstadsparksavtal samt avtal för kommunala bostäder och fjärrvärme.

Avtalet innebär att två miljarder kronor ska betalas ut av gruvbolaget. Dessutom tillkommer kostnader för de fastigheter som LKAB ersätter med en ny byggnad som har motsvarande funktion.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Det betyder att slutsumman kan komma att förändras beroende på hur byggkostnaderna utvecklas. Avtalet innebär också att LKAB kan fortsätta gruvdriften.

Möjligt att fortsätta gruvdrift

– Gruvstadsparkavtalen gör det möjligt för LKAB att fortsätta gruvdriften. Det tryggar tillväxt och jobben i gruvan samt ger kom­munen förutsättningar att fortsätta utveckla en ny stadskärna, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

Kiruna kommunalråd Kristina Zakrisson (S) är nöjd med avtalet.

– Nu är ytterligare ett viktigt steg taget i att säkra utvecklingen av Kirunas nya stadskärna, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson.

– Vår inriktning har varit, och är fortfarande, att kostnaderna för stadsomvandlingen inte ska drabba Kirunaborna och att det som rivs ska ersättas med likvärdig funktion, kvalitet och volym. Den målsättningen tycker jag att vi lyckats uppnå även i detta avtal.

Ny skola

I de här miljardavtalen mellan Kiruna kommun och LKAB regleras ersättningen för infrastruktur som gator, vägar, vatten och avlopp som finns i den blivande gruvstadsparken och som ska byggas upp i nya delar av samhället. Totalt handlar det om en yta som täcker gruvverksamheten fram till 2028. I avtalet ingår även offentliga lokaler i området, vilket i det här fallet är Parkskolan.

Hittills har LKAB avsatt närmare 11 miljarder kronor för samhällsomvandlingarna i Kiruna och Malmberget, och betalat ut 6,8 miljarder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet