Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten betonar att mycket handlar om vad man gör i sitt priviatliv Foto: Amir Nabizadeh

FHM om smittspridningen i Norrbotten: Man behöver ”hålla i och hålla ut”

Uppdaterad
Publicerad

Tidpunkten att börja öppna upp samhället är inte idealisk för Norrbotten, anser forskare. Men på tisdag införs lättade restriktioner i hela Sverige – och enligt Folkhälsomyndigheten handlar det om att varje individ tar sitt ansvar.

– Bjuder du hem på en middag, träffar du andra människor inomhus och har nära kontakt? Det är det vi måste se till att inte göra. Och det ska man inte göra i andra regioner heller, säger enhetschef Sara Byfors.

Coronarestriktionerna kommer stegvis att lättas på i fem steg, med start tisdag den 1 juni.

Norrbotten är den region där smittspridningen för tillfället är allra störst, och sticker ut i negativ bemärkelse sett till landet i stort. Forskaren Jan Holmgren, professor i medicinsk mikrobiologi vid Göteborgs universitet, är därför kritisk till återöppningen.

Coronapandemin

– Tidpunkten att öppna upp är inte idealisk för Norrbotten, risken är att människor misstolkar detta, säger Holmgren.

”Vi måste fortsätta hålla i”

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger att man som boende i regionen ska tänka på att smittläget är värre där. Hon betonar att mycket handlar om vad man gör i sitt priviatliv.

– Man behöver ”hålla i och hålla ut”, som vi har tjatat om ganska länge nu. Det är viktigt att de som bor i Norrbotten inte tar de här anpassningarna som en garant för att man till exempel kan ha en middag nu. Det är inte okej, och det är inte okej någonstans utan vi måste fortsätta hålla i och inte träffa alltför många människor.

Ännu har det inte införts några särskilda, lokala restriktioner.

– Om man bor i Norrbotten och det blir lokala restriktioner där då ska man förstå att här är läget inte så som det är i resten av landet. Samtidigt tror vi inte att de här anpassningarna kommer att leda till en ökad smitta, säger Byfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet