Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du om den tuffa arbetssituation Migrationsverket i Boden befinner sig i. Bilden visar när Ukrainska flyktingar anländer till Skellefteå. Foto: SVT/Arkiv

Migrationsverket i Boden larmar: ”Vi har brist på mänskliga resurser”

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingströmmarna från Ukraina sätter Migrationsverket i en tuff situation.

– Vi har brist på både händer och fötter och annat i vår verksamhet, säger Per-Erik Bjurholt, sektionschef vid Migrationsverket Boden.

Under 2015 när kriget i Syrien var i full gång var det som flest 168 000 personer inskrivna hos Migrationsverket. Den senaste prognosen visar att 212 000 personer kommer att söka sig till Sverige till  juli i år. Det ökade flyktingmottagandet kräver stora resurser från Migrationsverket.

– Vi har i dag en myndighet som är dimensionerad att hantera 10 000 personer på riksnivå, 5500 i region Nord. Då har vi en inströmning på max 100 i veckan. Nu är det full fart för att få in folk i verksamheterna som kan bistå, säger Per-Erik Bjurholt.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Ukrainarna har inte nått Sveriges norra delar i lika stor utsträckning

Än så länge har merparten av de som flytt från konflikten i Ukraina ansökt om asyl i södra delarna av Sverige.

– Totalt är det nog 7 000 som är registrerade av oss i Nord, säger Per-Erik Bjurholt.

Masskyddsdirektivet avlastar myndigheten

Ukrainare som kommer till Sverige och Europa omfattas av massflyktsdirektivet och har en lite annan process än andra asylsökande.

Direktivet gör att Ukrainare som söker asyl i ett EU-land har rätt att stanna där i ett års tid med möjlighet till förlängning i max tre  år.

– Det går fortare men personerna måste ändå registreras. En driven registrator gör det jobbet på fem minuter, säger Per-Erik Bjurholt.

Masskyddsdirektivet gör att ukrainare automatiskt får asyl i Sverige och dessa personer behöver inte en lika omfattande asylprocess, så som det är i vanliga fall om en person söker asyl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet