Reportrarna Filip Hannu och Linda Jones rapporterar direkt från rättegången. Foto: Jimmy Bäckström/SVT.

Följ rättegången om bussmordet – SVT på plats

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleds rättegången mot de tre personer som är misstänkta för det brutala mordet på en buss i Kiruna i somras.

Följ SVT:s direktrapportering från rättegången här.

Förhandlingarna börjar 9:00.

Följ rättegången om bussmordet i Kiruna

Nu meddelar domaren att det är stängda dörrar från och med nu och vi måste därmed lämna salen.

Pinnat inlägg

I dag inleds rättegången mot de tre män som misstänks för att ha mördat 20-åriga Reza Hoseini på en lokaltrafikbuss i Kiruna. De åtalade är en 47-årig pappa och hans två söner på 15 och 17 år.

Under den första rättegångsdagen kommer en sakframställan, alltså en genomgång av mordet, att hållas. Därefter kommer två målsäganden/vittnen att kallas till förhör:

Målsägande 1 - Busschauffören: Körde den aktuella bussen där mordet på Reza skedde och satt bara en meter ifrån. Busschauffören kommer under rättegången att berätta om vad han såg men är kallad som målsägande då han enligt åklagaren även hotades av 15-åringen att inte anmäla till polisen eller lämna uppgifter vid förhör.

Målsägande 2 - Passageraren: Satt på den aktuella bussen där mordet på Reza skedde. Såg händelsen och kommer även att berätta vad hon såg men är kallad som målsägande då hon enligt åklagaren hotades av 17-åringen. Har i förhör berättat att hon ringde polis när hon såg vad som hände samtidigt som hon lämnade bussen men blev då hotad av 17-åringen att inte prata med polis vilket gjorde att hon la på under pågående samtal.

Åklagaren Lindha Strömberg kommer även att meddela vilket straff hon yrkar på för de tre misstänkta männen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hör lagmannen Jan Wallströms motivering till att stänga dörrarna för allmänheten. Ljudinspelningen kommer från själva rättegångssalen, alltså innan allmänheten blev ombedda att lämna.

Göran • Varför stänga dörrar? Det skapar bara onödiga spekulationer och föder konspirationsteorier. Mera öppenhet - tack.

Dörrarna stängdes då två av de åtalade är unga, 15 och 17 år. Vi kommer göra allt vi kan att bevaka rättegången genom intervjuer med åklagare och advokater i pauserna!

Nu lyser röda lampan som innebär att rättegången fortsätter bakom stängda dörrar. Vi kommer göra vårt yttersta för att prata med åklagare och advokater när de kommer ut i pauserna!

Rättegången fortsätter nu som vanligt men utan allmänhet och journalister. Detta innebär att vi alltså inte kan fortsätta direktrapportera från rättegången. Men vi kommer att fortsätta rapportera kring händelsen på vår webb under dagen. Håll utkik!

En av anledningarna till att det blir stängda dörrar är för att två av de åtalade är unga och med det stora medieuppbåd som förväntas bli räknas det som olägligt med tanke på deras ålder.

Ett av vittnena yrkar också på skadestånd på 5000 kronor för kränkning. Enligt 17-åringens advokat bestrider han skadeståndet.

Samma sak gäller den misstänkte 15-åringen. Han bestrider alltså också skadeståndsanspråk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussmordet i Kiruna

Mer i ämnet