Folkets hus-föreningen har funnits i Kiruna sedan 1901 och lokal har man haft från första början.
När nya Folkets hus stod klart 1986 ska det enligt föreningen har varit ett samarbetsprojekt där föreningen stod för 35,2 procent av den totala kostnaden.
Kräver sina miljoner
Men när deformationerna från gruvan närmade sig och fastigheten såldes till LKAB för 127 miljoner kronor tog Kiruna kommun alla pengarna. Kommunen stod nämligen som ensam lagfaren ägare till fastigheten.
– Jag har tittat på ett fall i Högsta domstolen där det tydliggörs att även passiva ägare har rätt till ersättning för fastigheter, säger advokaten Mats E Jonsson som företräder föreningen och som har lämnat in stämningsansökan till Gällivare tingsrätt den här veckan.
Folkets hus-föreningen kräver nu sin andel som skulle uppgå till 44,8 miljoner kronor.
Bakgrunden är att Folkets hus inte fick någon roll när bio- och konferensverksamhet flyttade från Folkets hus till nya kulturhuset Aurora i nya Kiruna. Det driftas i stället av ett nybildat kommunalt bolag.
Det var en process som inleddes under den socialdemokratiska kommunledningen före 2018 och verkställdes under centerpartisten Gunnar Selbergs tid som kommunalråd.
Han har medgett att Folkets hus-föreningen har kommit i kläm i processen.
Folkets hus-föreningen ska ha väntat på ett förslag om hur man ska kompenseras, men något konkret erbjudande ska inte ha kommit från Kiruna kommun.
– Från kommunens sida har det inte ens kommit ett skambud till ny lokal, säger Mats E Jonsson.
Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku (S) ber att få återkomma med kommentarer.