• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Om kvinnor fick sin frihet skulle allt förändras, säger iranska artisten Justina som fått fristad i Piteå. Foto: Anders Hjertström/SVT.

Förföljda iranska rapparen Justina får fristad i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Den iranska sångaren/rapparen Justina är Piteå kommuns andra fristadsartist. Hon tvingades fly från Iran efter att säkerhetspolisen beslagtagit alla hennes datorer och mobiltelefoner. I förhör anklagades hon för moralisk korruption. Nu får hon en fristad i Piteå.

– Om vi sjunger, dansar eller inte bär hijab blir vi arresterade. Regimen är besatt av att kontrollera kvinnor. Men om kvinnor fick sin frihet skulle allt förändras, säger Justina.

Kontroll

Hon heter Farima Habashizadehasl men verkar under artistnamnet Justina. Hon är född 1990 och är Piteå kommuns fristadsartist under två år framåt. Från hemlandet Iran flydde hon och hennes man för några år sedan till Georgien – nu är de i Piteå.

– Här kan jag säga vad jag vill utan att bli skrämd.

Rättigheter

I den religiösa diktaturen Iran är kvinnliga artister mycket hårt kontrollerade. I sin musik ifrågasätter Justina den iranska regimen, lyfter frågor om kvinnors rättigheter och frågor om yttrandefrihet.

Samtidigt så säger hon att hennes ungdomsår gått förlorade när hon jämför med flickor och kvinnors frihet i Sverige.

– De kan klä sig som de vill, skratta högt på gatorna och vara vänner med pojkar. Allt det här är normalt för dem. Jag är 30 år och i Iran förlorade jag mina ungdoms- och tonårsår utan att kunna vara fri. Det känns i mitt hjärta.

Det här är en fristad

International Cities of Refuge Network, ICORN, är en medlemsorganisation för städer, kommuner, landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet. Varje medlem i ICORN är en fristad som ger temporärt skydd till förföljda författare, journalister, bloggare, fotografer, curatorer, konstnärer, skådespelare och regissörer. Residenset är vanligtvis i två år och finns på ett 20-tal platser i Sverige.

I Norrbotten har Luleå och Piteå tagit emot förföljda konstnärer. Luleå blev fristad 2016 och gav mellan 2017-2019 skydd till sin första fristadskonstnär, en journalist med pseudonymen Haile Asmerom från Eritrea. Piteå tog emot sin första fristadskonstnär 2018, musikern Cris Gera från Zimbabwe.

Från och med i höst och två år framåt får rapparen Justina från Iran en fristad i Piteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.