• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fristadsartisten får ett stipendium och en lägenhet att bo i under två år. Foto: Anders Hjertström/SVT

Därför tar Piteå kommun emot förföljda konstnärer: ”Viktig symbolhandling”

Uppdaterad
Publicerad

Piteå kommun ser sin roll som fristad för förföljda konstnärer som en arena för det fria ordet och en mänsklig rättighet som långt ifrån är en självklarhet för alla.

– Det är väldigt positivt. Vi är också en MR-kommun och vi ser det här som vårt praktiska jobb för mänskliga rättigheter, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Elisabeth Lindberg (S).

En MR-kommun har åtagit sig att främja mänskliga rättigheter.

Flickor förbjudna sjunga offentligt

Rapparen Farima Habashizadehasl, med artistnamnet Justina, är Piteå kommuns andra fristadsartist. Kommunen står för bostad och Justina får ett stipendium för sitt uppehälle under två år. Förutom det erbjuder kommunen ett kontaktnät för att ge möjlighet till konstnärlig utveckling och fritt skapande.

Fristadsprogrammet har också ett stort symbolvärde, menar Elisabeth Lindberg.

– Vi visar att vi är en kommun som tycker att mänskliga rättigheter är viktiga och att vi kan hjälpa till med en fristad för någon som behöver det. I Justinas hemland Iran får flickor inte sjunga offentligt.

Viktig handling

Fristadsarbetet sker i samarbete med den ideella organisationen ICORN som arbetar med att skydda författare, journalister, konstnärer och musiker. Fristadsartisten får ett stipendium och en lägenhet att bo i under två år.

I Piteås fall har man en budget på mellan 300 000 och 400 000 kronor per år, berättar Elisabeth Lindberg.

– Vi tycker det är en otroligt viktig symbolhandling och kan vi sprida möjligheten för den här tjejen kan det ge ringar på vattnet.

Vad är en fristad?

International Cities of Refuge Network, ICORN, är en medlemsorganisation för städer, kommuner, landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet. Varje medlem i ICORN är en fristad som ger temporärt skydd till förföljda författare, journalister, bloggare, fotografer, curatorer, konstnärer, skådespelare och regissörer. Residenset är vanligtvis i två år och finns på ett 20-tal platser i Sverige.

I Norrbotten har Luleå och Piteå tagit emot förföljda konstnärer. Luleå blev fristad 2016 och gav mellan 2017-2019 skydd till sin första fristadskonstnär, en journalist med pseudonymen Haile Asmerom från Eritrea. Piteå tog emot sin första fristadskonstnär 2018, musikern Cris Gera från Zimbabwe.

Och från och med i höst och två år framåt får rapparen Justina från Iran en fristad i Piteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.