Alla sjuka älgar har varit över tio år gamla och man tror att det handlar om spontant uppkomna, icke smittsamma fall hos äldre djur, utan känd orsak. Däremot krävs ytterligare prover för att kunna bevisa att antagandet är rätt.
– Dels vill vi upptäcka om vi har den här smittsamma varianten som vi vet att de har hos vildren i Norge och dels behöver vi stöd för det vi tror, att det här en förändring som uppstår hos enstaka individer, säger Maria Nöremark vid SVA.
Provtagningen fortsätter
Därför fortsätter provtagningarna också året ut, men bara på så kallade riskdjur, det vill säga djur som visar symptom på CWD (Chronic Wasting Disease), självdöda och sjuka djur, skjutna/slaktade djur som förklarats otjänliga som livsmedel samt djur som skadats eller dödats i trafiken.
Norge och Finland gör samma sak.
Fortsatt extra övervakning kring Robertsfors
I Robertsfors kommun där ett fall påvisats på älg fortsätter en utökad övervakning. I en radie av 25 kilometer kring Robertsfors ska alla fällda älgar provtas tills SVA anser sig ha fått in tillräckligt mycket prover. Det beror på att antalet provtagna älgar inte är tillräckligt många ännu.
Farligt att äta?
En av de sjuka älgar som sköts i Arjeplog visade enligt jägarna inga tecken på sjukdom innan den sköts. Så frågan är: törs man äta köttet hos en älg som ser frisk ut? Den skulle ju kunna ha avmagringssjuka i ett tidigt stadium?
Enligt SVA har ingen koppling setts till sjukdom hos människa, men även om sannolikheten att människa kan drabbas bedöms som låg kan möjligheten inte helt uteslutas.
Hör Maria Nöremark vid SVA resonera i videon.
Så många älgar har provtagits tidigare år
Älvsbyn, Piteå, Boden: 9
Arvidsjaur: 212
Arjeplog: 425
Jokkmokk: 22
Överkalix, Kalix, Luleå: 7
Övertorneå, Pajala, Haparanda: 9
Gällivare: 10
Kiruna: 4