Man får alltså rådet att som en försiktighetsåtgärd inte äta smittade djur, men trots det så anser Livsmedelsverket det som inte nödvändigt att sätta igång en stor apparat som det skulle vara att provta alla fällda älgar och slaktade renar.
Inga människor smittade i USA och Kanada
Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket hänvisar till att sjukdomen funnits länge i USA och Kanada och att man där inte sett att några människor smittats av att äta viltkött.
Det var redan 1967 som ett fall av avmagringssjuka (CWD: Chronic wasting disease) upptäcktes vid en viltforskningsstation i norra Colorado i USA. Då var det en åsnehjort som drabbats. Ett tiotal år senare definierades sjukdomen som en prionsjukdom. (se faktaruta) Sjukdomen har spridit sig vidare bland hjortdjur i USA och Kanada.
Vildrenar i Norge
Först 2016 upptäcktes sjukdomen bland norska vildrenar. Efter det har fyra sjuka älgar påträffats i Sverige, men inga renar har visat sig ha sjukdomen. Provtagningarna fortsätter punktvis, men ingen allmän provtagning av alla slaktade djur är planerad.
Livsmedelsverket tycker att det är en för stor apparat att dra igång.
– Ja, i förhållande till att vi inte tror att människor smittas, även om det inte går att absolut utesluta det, säger Mats Lindblad på Livsmedelsverket.
I videon svarar Livsmedelsverket på varför de inte väljer att provta alla renar och älgar som slaktas för konsumtion.
Avmagringssjuka: Beteendestörningar och avmagring
Det vanligaste är att djuret successivt magrar av. Det kan också får beteendestörningar, trötthet, problem med att samordna rörelser, förlamningar, skakningar, ökad salivering samt ökad törst och utsöndring av urin kan förekomma.
Symptomen visar sig vanligen när djuret är tre till fyra år gammalt. Sjukdomen uppkommer till följd av att mer och mer hjärnvävnad långsamt förstörs av prionerna som orsakar sjukdomen. Sjukdomsförloppet varar i veckor till månader, innan djuret slutligen dör. Smittade djur tillfrisknar inte.