Fem militärer sitter på en en snöskoter i Kiruna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Sydberg (M) om den tänkbara placeringen av militärområdet som han föreslår i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

M-förslaget: Förbered för nytt militärområde i Kiruna

Publicerad

Moderaten Stefan Sydberg föreslår att Kiruna kommun ska detaljplanelägga ett nytt militärområde i direkt anslutning till samhället.

– Försvaret behöver mer mark och då är det bra om det är stadsnära, säger han.

Kiruna är en ort där försvarsmakten ska växa fram till år 2030. Det slås fast i försvarsberedningens nya rapport som lämnades in i slutet av april och som alla riksdagspartierna står bakom.

Sedan Lapplands jägarregemente lades ned år 2000 bedrivs så gott som all militär verksamhet i Kalixfors, en mil söder om Kiruna.

Det är ett välkänt kallhål där försvarets anläggningar ligger helt isolerade från omvärlden och helt utan kommunala förbindelser in till Kiruna.

Stefan Sydberg, moderat kommunpolitiker och till vardags verksam inom Lapplandsjägargruppen, tror att det skulle vara lättare för försvaret att expandera om man kom närmare Kiruna.

”Räcker inte med Kalixfors”

Han tror att den militära verksamheten i Kirunaområdet kommer att växa under många år framåt.

– Det är många som vill verka i Kiruna ur ett militärperspektiv och då räcker inte den ytan som finns i Kalixfors, säger han.

I klippet berättar han mer om hur han föreställer sig den ökade militära närvaron i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.