Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarets satsning på uppskjutning av satelliter kan vara avgörande för rymdbasen Esrange. Hör Kirunas vice kommunalråd Stefan Sydberg (M) i klippet. Foto: Esrange, Hans Sternlund/SVT

Försvaret satsar på satelliter – kan vara avgörande för rymdbasen Esrange i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Inrättandet av ett så kallat detachement i Kalixfors utanför Kiruna innebär en fördubbling av antalet anställda och värnpliktiga jämfört med i dag.

Men i Kiruna kommun ser man också försvarets satsning på uppskjutning av satelliter som viktig för rymdbasen Esrange.

Stefan Sydberg (M) avgår som andre vice kommunalråd vid årsskiftet och återgår till sin gamla tjänst som officer vid Lapplands jägargruppen som leder hemvärnsutbildningen. Han har med andra ord god insyn i den militära organisationen.

Enligt ÖB:s förslag till försvarberedningen skulle antalet värnpliktiga som utbildas vid Kalixfors utökas till omkring 100 personer. Däremot är det troligt att den administrativa personalen kommer att finnas på annat håll.

Kan vara avgörande för Esrange

Stefan Sydberg ser framför allt utökningen som en del i Natoanslutningen.

– Enligt de signaler jag har fått har det varit efterfrågat från Nato att det ska finnas arktisk kompetens och att man ska kunna utbilda här uppe i norr.

Han välkomnar också skrivningen om att ”Försvarsmakten ska utveckla en nationell förmåga till uppskjutning av satelliter”. Kanske kan det vara den sista pusselbiten i finansieringen som hittills har saknats för SSC och kan ta projektet hela vägen i mål.

– Jag hoppas att det innebär att det kan gå fortare på Esrange att få det här på plats, säger Stefan Sydberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.