Handräckning innebär att polisen, tillsammans med sjukvården eller på egen hand, hjälper personer med psykisk ohälsa till sjukhus eller andra vårdinrättningar. Handräckning är en del av polisens uppdrag men en ny undersökning visar att många poliser upplever en frustration kring just handräckningsärenden.
– Poliserna befinner sig längst ut i frontlinjen och ser konsekvenserna av de stora sprickorna i välfärden. Många gånger tar polisen hand om en person som vill ta livet av sig, kör vederbörande till akuten och träffar på samma person igen dagen efter, på samma plats och i samma situation. Det är ett samhälleligt svek att vi inte kan ta bättre hand om sjuka människor, säger Torgny Olofsson Polisförbundet Nords ordförande i ett pressmeddelande.
Polisförbundet har i samarbete med Novus Opinion sammanställt en undersökning som visar att 7 av 10 poliser i polisregion Nord upplever frustration vid minst vartannat handräckningsärende. Många poliser känner sig också otillräckliga i mötet med människor som lider av psykisk ohälsa.
Från polisförbundets sida ställs nu krav på psykiatriska akutbilar, vidareutbildning i hur man möter människor med psykisk ohälsa och forskning på området.
I Stockholm pågår ett tvåårigt försök med en psykiatrisk akutbil men polisförbundet vill utöka verksamheten till hela landet.
Vid årsskiftet organiserade polismyndigheten om sig, 21 myndigheter blev 2, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen, och det har enligt undersökningen påverkat handräckningsarbetet.
– Vi har ännu inte sett att samarbetet har förbättrats mellan regionsgränserna och hoppas att den nya organisationen ger bättre förutsättningar för handräckning över regionsgränserna än tidigare. Vi ser också att beslutsvägarna är längre och krångligare vid handräckningar nu än före årsskiftet, säger Torgny Olofsson.