Polisen efterfrågar en psykiatriambulans men den kan tidigast bli verklighet 2021. Foto: SVT / Adam Sjöborg

Utryckningar till psykiskt sjuka tär på polisens resurser: ”Larm dagligen”

Uppdaterad
Publicerad

En hårt belastad poliskår behöver allt oftare köra människor till psykiatrin. Stefan Siesing, yttre befäl i polisområde Uppsala, vittnar om problemet – men har även ett förslag på en lösning.

Människor som lider av en psykos eller är självmordsbenägna möter ofta polisen innan de får träffa vårdpersonal.  Men psykiatrin kan även be polisen hämta personer åt dem. Detta kallas för handräckning och dessa ärenden tar allt mer av polisens tid och resurser.

I fjol kunde SVT rapportera att från 2013 till 2018 såg man en ökning med 40 procent kopplat till hur ofta polisen kör personer till psykiatrin eller mellan olika sjukhus. Polisen i Uppsala är inget undantag.

– Vi åker dagligen på ärenden kopplat till psykisk ohälsa, säger Stefan Siesing.

Kör psykiskt sjuka i hela länet

Men psykisk ohälsa är inte på något sätt begränsat till Uppsala. Blir en person begärd handräckt, eller tvångsomhändertagen, i polisområdets yttre områden så är det en polispatrull så kör personen till psykiatrin i Uppsala.

– Det brukar vi lösa med så kallad stafettkörning. En patrull skulle då hämta personen i Östhammar och sedan köra halva sträckan där en annan patrull möter upp och kör sista biten till psykiatrin i Uppsala, säger Stefan Siesing, yttre befäl vid Uppsalapolisen.

Förslag på lösning: PAM

Så hur vill Stefan Siesing komma till rätta med situationen? Han föreslår att man gör som i Stockholms län som numera använder sig av PAM (psykiatrisk akut mobilitet) – en ambulans dedikerad åt ärenden kopplade till psykisk ohälsa.

För tillfället genomgår psykiatrin i Region Uppsala en större genomlysning. För att se var och hur eventuella effektiviseringar kan göras. Resultatet av den genomlysningen väntas presenteras inom kort. I nuläget är det dock oklart huruvida frågan kring PAM-team i Uppsala kommer att behandlas.

Men vad säger politikerna om detta? I klippet berättar regionrådet Malin Sjöberg Högrell(L) om hennes syn på saken och Stefan Siesling om polisens arbetssituation.

Detta är PAM

Psykiatrisk akut mobilitet eller PAM, är det officiella namnet på psykiatriambulansen som används i Stockholms län.

Enheten dirigeras av SOS Alarm. Polis och ambulans kan via SOS Alarm begära assistans av PAM-enheten.

Bilen är bemannad med två specialistutbildade psykiatrisjuksköterskor och en ambulanssjukvårdare. Uppgiften är att göra akuta psykiatriska bedömningar och omhändertaganden på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.