Eva Martinsson, förvaltningschef barn- och utbildning i Gällivare, samt några elever vid Hedskolan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har Gällivare försökt att lösa lärarbristen? Vem kan ta del av projektet? Här berättar kommunens Eva Martinsson om det. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Så ska Gällivare ta sig ur skolkrisen – satsar på obehöriga lärare

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare kommun har ett projekt för att få fler behöriga lärare och framför allt bota bristen på lärare genom att erbjuda utbildning på arbetstid.

Syftet med projektet är att bredda behörigheten inom barn och utbildningsnämnden. Nämnden har avsatt medel men det finns även statliga pengar för att finansiera projektet med deltidsstudier.

Hösten 2022 så hade Gällivare endast 53 procent behöriga lärare, vilket ger kommunen en bottenplacering i landet. Skolchefen har tidigare gått ut med att det till och med är problem att hitta obehöriga lärare.

Lärarkrisen i Norrbotten

Betald utbildning

Lärarna får nedsättning i sin tjänst för att kunna studera och ändå få betalt. Studierna omfattar slutdelen av lärarutbildning, speciallärarstudier och enstaka kurser inom lärarområdet.

– Det är viktigt för oss att ha behöriga lärare. Vi vet att vi har duktiga medarbetare och vi vill kunna hjälpa dem till sin behörighet istället för att behöva hitta nya medarbetare hela tiden, berättar Eva Martinsson förvaltningschef barn och utbildning

I klippet hör du Eva Martinsson berätta om hur man ska genomföra sin utbildning trots att man redan arbetar som lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet