Giftskandalen på F21 – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det var för drygt fyra år sedan som giftskandalen på Lulnäsudden i Luleå uppdagades. Brandsläckningsskum från försvarets brandövningsfält på F21 hade förgiftat grundvattnet i området, och 32 av 33 brunnar på Lulnäsudden visade sig vara förorenade av PFAS, högflourerande ämnen.

Frågan är vad som har hänt sedan dess? Vi ställde sex frågar om fallet till Jakob Gille, stabschef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning vid Försvarsmakten.

Vad har hänt vid F21 sedan PFAS-föroreningen blev känd?​

Dricksvattnet vid Lulnäsudden

​- De fastigheter på Lulnäset som hade påverkan av PFAS i vattentäkter är anslutna till kommunalt vatten sedan 2016. Anslutningen med ledningsdragningar har bekostats av Försvarsmakten.

Hur hanterar ni föroreningarna idag?​

– Genom uppföljande mätningar och kontroller.

Görs några försök till sanering i nuläget?​

– Nej. Ännu saknas i praktisk tillämpning konstaterat fungerande tekniska metoder för efterbehandling. Försvarsmakten följer teknikutvecklingen inom området.

När senast kontaktade ni berörda boende och stugägare  för en uppdattering av läget?​

– Kontakterna är återkommande vid behov.

Ny forskning vid LTU kan göra PFAS-sanering möjlig om några år, hur tänker ni kring det?​

– Försvarsmakten följer aktivt ny forskning liksom annan teknikutveckling på området både i Sverige och internationellt.

Är det i sådana fall saneringsmetoder som ni kommer pröva, om forskningen gör det möjligt?​

– Det får bedömas om och när metoder utvecklats, prövats och validerats –vetenskapligt såväl som i praktisk användning. Försvarssektorn, som helhet, kommer just när det gäller validering att vara en aktiv part.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dricksvattnet vid Lulnäsudden

Mer i ämnet