Delad bild: golfspelare som puttar, samt närbild på Kimmo Pitkänen i Haparanda golfklubb – en man med vit keps, glasögon och rött skägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se signaturhålet som ger chans till världens längsta ”hole in one” – men också en stor risk att hamna i vattnet. Foto: David Lindström/SVT

Golfbanan i Haparanda har världens längsta ”hole in one”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt på gränsen mellan Haparanda och finska Torneå ligger en av världens mest unika golfbanor. Med hjälp av tidzoner kan man lyckas slå världens längst varande ”hole in one”.

Golfbanan byggdes i slutet på 80-talet och började i Finland, men på grund av dåligt utrymme valde man att bygga vidare på den svenska sidan av gränsen.

Elva hål ligger i Sverige, sju i Finland, och spelarna korsar gränsen fyra gånger.

En timme innan bollen är i koppen

Placeringen har skapat en unik golfupplevelse som lockar spelare från hela Norden – och extra speciellt är banans sjätte hål.

– Här har man möjligheten att göra världens längsta hole in one då bollen är i luften, med tidzonen beräknat, en timme och fem sekunder ungefär, säger Kimmo Pitkänen, ordförande i Haparanda golfklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.