Så ska blivande undersköterskor lockas till Piteå – gratis körkort

Publicerad

Anna-Lena i Risberg i Piteå vill trygga återväxten på Strömbackaskolans vård- och omsorgssprogram. Därför har hon skickat in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige.

Moroten? Gratis körkort till eleverna som ska utbilda sig till undersköterskor.

För en tid sedan skickade Anna-Lena Risberg, enhetschef på socialförvaltningen i Piteå kommun, in ett medborgarförslag om att locka elever till vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. På kort tid har förslaget om gratis körkort fått stort intresse och det räckte till att få frågan utredd.

”Jag är ganska förtvivlad – det är kris”

Anna-Lena har sett att Strömbackaskolans omvårdnadsprogram har tomma platser varenda år. Nu vill hon att körkortet ska locka fler ungdomar till att söka in till utbildningen.

– Jag är ganska förtvivlad, det är kris. Det är svårt att få tag i vikarier och vår personal sliter väldigt mycket så det här förslaget är ett nytänk, säger Anna-Lena Risberg

Vill att ungdomarna får upp ögonen för yrket

Hon får medhåll av Leena Leijon, avdelningschef för personlig assistans.

– Ungdomarna behöver få upp ögonen för yrket och som undersköterska krävs det körkort, säger hon.

I klippet hör du Anna-Lena Risberg och Leena Leijons tankar kring förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.