• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Torgny Rönnqvist är för en gruva – Kristian Heimrot är emot Foto: SVT

Gruvan som splittrar samhället

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om en gruva i Kallak splittrar samhället Jokkmokk när rennäringen och gruvnäringen ställs mot varandra.

Länsstyrelsen har sagt sitt om en eventuell gruva i Kallak. De anser att renäringen ska gå först och att en gruva inte bör beviljas.

”Det är delat”

Men när SVT Norrbotten besöker Jokkmokk för att höra vad Jokkmokksborna anser är det få som vill uttala sig – och frågan har samtidigt delat upp samhället.

Gruvbrytning i Kallak

– För miljön så är det okej, men för jobben är det inte okej. Det är som delat, säger Torgny Rönnqvist.

Hoppas du på att det blir en gruva?

– Nja, något måste vi har här. Om det inte är gruva så är det väl något annat som måste komma, annars dör kommunn, säger Torgny Rönnqvist.

– Jag är väl som många andra jokkmokkare med en fot i varje läger, jag har förståelse för båda sidor och det är en jättesvår fråga. Jokkmokks kommun är i ett svårt läge där vi behöver skatteintäkter för att kunna bibehålla vård och omsorg och skola på en vettig nivå. Men samtidigt kan inte en hel näring som den viktiga rennäringen, som också innebär skatteintäkter och livskraft, raderas ut, säger Ylva Stenman.

Kristian Heimroth anser inte att det är genomtänkt att ha en gruva i Kallak-området.

– Det finns andra saker som jag tycker vi hellre ska satsat på än gruvnäringen i den här kommunen, säger Heimroth.

”Våra jobb är viktiga”

Efter yttrandet fortsätter nu regeringens prövning för att se om gruvbolaget Beowulf mining ska få tillstånd att starta en gruva. Men samebyn Jåhkågasska hoppas att regeringen kommer gå på länsstyrelsens linje.

– Våra jobb som finns här på orten är viktiga och att man nu från kommunens håll, om vi säger att det inte blir en gruva, kan se att man kan satsa på andra saker som är värda. Så vi kan få hit andra jobb. Man ska inte gräva ner sig för det här beslutet för det här är i grund och botten, som vi ser det, någonting positivt för kommunen, säger Jan-Erik Länta, orförande i samebyn Jåhkågasska.

Länta har heller ingen förståelse för att kommunalrådet bland annat anser att gruvan kan generera fler arbetstillfällen till kommunen eftersom deras arbeten kan påverkas av en gruvstart.

– Nej, det har jag inte. Det är både förvånande och lite tragiskt att de tänker som de tänker, för nu borde de glädja sig åt de här jobben som blir kvar. Och våra jobb, om det inte blir en gruva, blir kvar för all framtid. Då kan våra kommande generationer jobba med de här jobben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet