Luleås gymnasiechef Eva Lindbäck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Välkomnar att alla elever behandlas likvärdigt” – hör Eva Lindbäck, gymnasiechef i Luleå, om att ukrainare kan ansöka till gymnasiet. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Gymnasiet i Luleå jobbar hårt för att ge plats åt ukrainare

Publicerad

Gymnasieskolan i Luleå står nu beredd att ta emot ukrainska ungdomar över 18 års ålder. Detta eftersom de nu kan få svenskt personnummer.

I juni meddelade Skatteverket att ukrainska flyktingar som vistats i Sverige enligt massflyktsdirektivet nu kan bli folkbokförda. Möjligheten gäller i första hand de som vistats i minst två år i Sverige.

Beskedet var efterlängtat av många, inte minst av ungdomar som hunnit fylla 18 år men som vill börja svensk gymnasieskola. Den gruppen var tidigare utestängd från det valet.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Öppning trots stängd antagning

Den ordinarie antagningen till gymnasiet är dock redan avslutad. Men enligt Luleås gymnasiechef finns det ändå goda möjligheter att få en plats.

Gymnasiechefen Eva Lindbäck säger att det brukar röra på sig ganska mycket inför skolstart.

– Det finns goda möjligheter att komma in om man söker program där det finns platser, eller ställer sig på en reservlista till ett program där man vill ha plats, säger hon.

Folkbokföring för ukrainska flyktingar

Från och med juni kan ukrainska flyktingar, som kommit enligt massflyktsdirektivet och vistats minst två år i Sverige, söka och få svenskt personnummer och bli folkbokförda.

Som folkbokförd i Sverige kan man ta del av stöd från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Det gör det även möjligt för ungdomar som hunnit fylla 18 år att söka in på gymnasiet, vilket det inte varit tidigare.

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet