Kiruna Sjukhus, Piteå Älvdalens sjukhus och Sunderby sjukhus påverkas alla på olika sätt av det nya sparpaketet. Foto: SVT

Här är landstingets nya sparpaket

Uppdaterad
Publicerad

IVA-vården försvinner från sjukhusen i Kiruna och Kalix. Sunderby sjukhus blir ett uttalat kompetenscentrum för den typen av vård i Norrbotten.

Intensivvården kommer alltså att försvinna från sjukhusen i Kiruna och Kalix. I stället koncentreras vården till Sunderby sjukhus. Detta enligt ett tjänstemannaförslag som landstinget informerat anställda, chefer och politiker om i dag. Man räknar med att spara uppemot 50 miljoner kronor.

Länssjukhus blir närsjukhus

Dessutom tas det första steget mot en eventuell nedläggning av sjukhus i Norrbotten genom en helt ny typbeteckning av verksamheten:

Landstinget i Norrbotten sparar
  • Sunderby och Gällivare sjukhus blir länssjukhus.
  • Kiruna, Kalix och Piteå sjukhus blir närsjukhus.
  • Dessutom ska folktandvården avvecklas i Hortlax och en hälsocentral ska läggas ned i Luleå-Boden.

Närsjukhus innebär att det finns vårdplatser för internmedicin, geriatrik och rehab. Det kommer att finnas tillgång till akut omhändertagande dygnet runt.

Länssjukhus finns det mer specialiserad vård inom kirurgi och medicin. Bland annat förlossning, akut barnsjukvård, operation, intensivvård och avancerad röntgen.

Tjänstemannaförslag

Landstingsrådet Maria Stenberg (S) menar att nedläggningen av intensivvården i Kiruna och Kalix är en fråga om patientsäkerhet.

– Det är de allra svårt sjukaste norrbottningar som behöver intensivvård, och då ska vi erbjuda det på de enheter och de sjukhus där vi har den högsta medicinska kunskapen och kvaliteten. Det tycker jag vi är skyldiga norrbottningarna, säger Maria Stenberg till SVT Nyheter Norrbotten.

Ser du inga risker med avståndet till IVA för de som bor i exempelvis Kiruna?

– Nu har vi haft väldigt lite, nästan ingen verksamhet alls i Kiruna. Vi har en väldigt väl utbyggd transportorganisation med helikoptrar och flygplan. Det här är en patientsäkerhetsfråga – de svårt sjukaste ska ha den bästa vården. Den kan vi idag erbjuda på Sunderby sjukhus, men många som behöver den här vården åker faktiskt utanför länet till Umeå eller Karolinska, det är väldigt svårt sjuka människor, säger Maria Stenberg.

Enligt Helena Fredriksson Ågren, sektionschef vid avdelningen för akut omhändertagande vid Kiruna sjukhus, betyder förslaget inga stora förändringar för deras avdelning.

Den 26 oktober sammanträder landstinget och beslutar om inriktningsbeslutet. Under hösten ska man sedan göra konsekvensanalyser som handlar om hur beslutet ska verkställas och hur konsekvenserna ska hanteras med hänsyn till till exempel patientsäkerheten. Mellan december 2016 till juni 2017 fattas slutliga beslut om förändringarna.

Så ser förslaget ut i korthet

Akut omhändertagande erbjuds vid samtliga sjukhus i länet

Sunderby sjukhus får ett uttalat uppdrag som kompetenscentrum för intensivvård

Piteå sjukhus föreslås få ett uppdrag som förstärkt närsjukhus

Intensivvårdsplatserna i Kalix och Kiruna avvecklas men hjärtintensivvårdsplatserna finns kvar

I samband med att intensivvårdsplatserna stängs avvecklas narkosläkare i Kiruna och Kalix

Röntgenläkare avvecklas i Kalix och Kiruna. Granskning av röntgenbilder kommer att ske vid andra sjukhus i länet

Röntgenverksamhet vid vissa hälsocentraler avvecklas. Forsatt översyn av röntgenverksamhet inom primärvården föreslås

Hälsocentraler med få listade patienter får samordna ledning. Samtidigt sker sammanslagningar av hälsocentraler enligt tidigare fattade beslut

Folktandvården i Hortlax avvecklas samtidigt sker en fortsatt översyn av övrig folktandvård

Källa: Norrbottens landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landstinget i Norrbotten sparar

Mer i ämnet