Vätgaslager i Luleå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det såg ut från invigningen i videon ovan – och hör vilken funktion pilotanläggningen kommer att fylla. Foto: Anders Hjertström/SVT

Här invigs nya vätgaslagret – energi- och digitaliseringsministern: ”Det är en historisk milstolpe”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den 100 kubikmeter stora pilotanläggningen på Svartöberget i Luleå redo att användas. Här ska vätgas lagras 100 meter in och 30 meter under markytan.

– Nu tar man de första stegen för framtidens energisystem, säger energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S).

Under tisdagseftermiddagen invigdes det nya vätgaslagret som är det första i världen i sitt slag, byggt för att lagra vätgas i ett inklätt bergrum.

I nuläget är pilotanläggningen 100 kubikmeter stort. Men i ett senare skede kan det bli aktuellt med ett vätgaslager på 100 000 till 120 000 kubikmeter.

Ett sådant lager kan lagra upp till 100 GWh el omvandlad till vätgas, vilket räcker för att försörja en fullstor fabrik för järnsvamp i tre till fyra dagar.

Lagret fyller en viktig funktion

I och med invigningen startar den två år långa testperioden som ska pågå från 2022 till 2024. Det nya vätgaslagret i Luleå bedöms fylla en viktig funktion i det stora Hybrit-projektet, enligt ägarbolagen SSAB, LKAB och Vattenfall.

– Den här pilotanläggningen gör det möjligt att göra fossilfritt stål mer konkurrenskraftig. Vi kan köpa in mer el när den är billig och inte konsumera den när den är dyr,  säger Andreas Regnell, chef för Strategic Development på Vattenfall.

Energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar (S) var även han på plats under dagens invigning.

– Det här är en historisk milstolpe, säger han till SVT.

Så fick Luleå vätgaslagret istället för Hybrit

Det var under vårvintern 2021 som det blev klart att Hybrit, som drivs av SSAB, LKAB och Vattenfall, placerar världens första anläggning av fossilfri järnsvamp i Gällivare efter en lång dragkamp med Luleå. Målet är att Sverige ska bli först i världen med att tillverka fossilfritt stål.

Detta gjorde att Luleå förlorade dragkampen och hundratals jobb. Men efter det kom ett nytt besked – de tre aktörerna ville även satsa på ett vätgaslager i Svartöberget för att utveckla tekniken för lagring. De menar att fossilfri vätgas som ersätter kol och koks är en avgörande del i produktionstekniken för fossilfri järn- och stålproduktion, där utsläppen av koldioxid i princip elimineras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.