Piteå kommuns trafikplanerare Frida Pettersson sträcker ut en arm och hand i luften..

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör trafikplaneraren Frida Pettersson berätta varför barnen i Piteå är mest utsatt för den dåliga luften. Foto: Randi Gitz/SVT

Här är orsakerna bakom Piteås dåliga luft – värst för barnen

Publicerad

Det är ett välkänt faktum att luftkvaliteten i Piteå inte alltid är den bästa. Men det är inte främst pappersbruken som ligger bakom de skadliga partiklarna – tvärnitar spelar också en roll.

Piteå kommuns vision är att bli 8 000 fler invånare till 2040. Men det gäller också att växa hållbart. Därför har de startat ett projekt som de kallar ”Lätt att göra rätt, Piteå ska växa på ett hållbart sätt.”

På sin väg mot 50 000 invånare vill kommunen ha koll på luftkvaliteten som överstigit gränsvärdena på partiklar.

– Luftmätningar har gjorts sedan 2004 och kontinuerligt sedan 2019, berättar projektledare Frida Pettersson, Piteå kommun.

För mycket hälsoskadliga partiklar

Gränsen för skadliga partiklar i luften av sorten PM10 är 35 dagar på ett år. Under 2020 hade Piteå för hög partikelhalt i 39 dagar.

Det är främst under april och november som extrahöga halter uppmätts.

– Det kan komma av bilar som bromsar med vinterdäck, industrier eller vedeldning, förklarar Frida Pettersson.

Barnen mest utsatta

Jobbet med att få ned nivåerna på det hälsoskadliga partiklarna fortsätter. Det är nämligen framtiden som riskerar att drabbas mest.

– Partiklar är den luftförorening som medför störst hälsoproblem bland människor och barn är särskilt utsatta, säger Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef i Piteå kommun.

I videon berättar Frida Pettersson om varför barn är särskilt utsatta.

Så ska luften bli bättre i Piteå

  • Val av material vid halkbekämpning ses över.
  • Det jobbas med dammbindning och ökad vattenspridning vid sandupptag.
  • Fler cykelparkeringar byggs för att minska trafiken till förmån för bättre luftkvalitet, och där gång- och cykelvägar byggs ut för att främja hållbara transportalternativ.
  • Kommunen satsar också på att öka kollektivresandet på många sätt, exempelvis genom en pågående kampanj med testresenärer.

Källa: Piteå Kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.