trafikerad väg i Umeå med lastbil, forskare på Umeå universitet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulle sjukskrivningarna minska om fler körde elbil? – hör forskaren om den dåliga luften. Foto: Anders Öhlund/SVT

Umeåforskarnas unika studie: Dålig luft gör folk sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Förorenade partiklar i luften har ett samband med sjukfrånvaro på jobbet. Det visar ny forskning från Umeå universitet.

– Det här visar att luftföroreningar orsakar en fullt mätbar kostnad för samhället och arbetsmarknaden, säger Johan Sommar, forskningsledare vid Umeå universitet.

Forskarna vid Umeå universitet har undersökt sambandet mellan halten av partiklar och registrerad korttidssjukfrånvaro bland yrkesverksamma vuxna i Stockholm. Någon sådan studie är inte tidigare publicerad, varken i Sverige eller internationellt.

– Studien fyller en viktig kunskapslucka eftersom detta samband i brist på bra data inte i så stor utsträckning har blivit studerat tidigare, säger Johan Sommar, forskare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Ökad risk för sjukskrivning

I studien har man jämfört statistik kring korttidssjukskrivning från Statistiska centralbyrån, SCB, med dagliga mätningar av partiklar i luften i Stockholm – och hittat ett samband.

För varje ökning av partiklar i luften med tio mikrogram per kubikmeter ökar risken för sjukskrivning med 8,5 procent två till fyra dagar efter exponeringen.

Partiklar från förbränningsmotorer

Det är partiklar från förbränningsmotor och även från däck som är boven.

– Fyra procent av korttidsfrånvaron i ett studerat storstadsområde har samband med luftföroreningar, säger Johan Sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.