• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

På den här soptippen i Kenya bränns sopor och röken förorenar luften. I världens fattigaste länder är luftföroreningarna som värst. Foto: Brian Inganga/TT

WHO: Luftföroreningar det största miljöhotet mot människors hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Luftföroreningars negativa effekt på människors hälsa sker på lägre nivåer än man tidigare trott, det säger Världshälsoorganisationen, WHO.

– Luftföroreningar erkänns nu som det enskilt största miljöhotet mot människors hälsa, säger Dorota Jarosinska, programchef för WHO levnads- och arbetsmiljöer.

Uppdaterade riktlinjer för luftkvalitet har presenterats av WHO för första gången på 15 år. Nu höjs kraven på hur länder tacklar den allt sämre luftkvaliteten som följer med klimatförändringar.

Klimatet är en av huvudfrågorna vid FN:s generalförsamling i New York som möts nu och därför kommer WHO med de nya riktlinjerna.

Klimat

Enligt FN-organet lever 90 procent av befolkningen redan i områden som har åtminstone en av sex studerade, särkilt skadliga, föroreningsämnen i luften. Det rapporterar nyhetsbyrån AP

Miljontals påverkas negativt

Dålig luft kommer orsaka sju miljoner dödsfall i förtid enligt en ny uppskattning, och försämra hälsan för miljontals fler.

Luftföroreningar är nu på samma nivå som onyttig kost och rökning när det gäller globala hälsorisker, enligt WHO.

Privatpersoner kan påverka

Riktlinjerna är till för lagstiftare och regeringar men också för vanliga medborgare, där organisationen vill informera om konsekvenserna av till exempel bilkörning, hur man slänger avfall samt jobb inom industrin.

Förhoppningen är att hushåll ska tänka mer på hur deras val påverkar luftkvaliteten i längden, säger Jessica Seddon, chef över luftkvalitet vid World Resources Institute.

Skillnader mellan länder

Fattiga länder har den sämsta luften i världen, medan Kina, USA och länder i Europa har tagit kliv mot en bättre luftkvalitet. Bland annat hjälper det att skrota gammaldags bilar och använda bensinsnålare alternativ och framförallt att stoppa utvinningen av energi från fossila bränslen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet